Schoon en veilig werken

De ruimtes waarin u voedsel bereidt, bewaart, verkoopt of serveert moeten schoon en veilig zijn. Lees hier welke maatregelen u kunt nemen in uw bedrijfsruimtes. En hoe u en uw medewerkers veilig en schoon kunnen werken.

Hoe houd ik mijn bedrijfsruimten schoon?

Let bijvoorbeeld op het volgende:

  • Gebruik materialen die u makkelijk kunt schoonmaken en desinfecteren. Zorg dat vloeren, wanden en plafonds zijn gemaakt van glad en afwasbaar materiaal.
  • Houd de sanitaire ruimten schoon. De deur van het toilet mag niet direct uitkomen in de ruimte waar u voedsel bereidt.
  • Zorg dat in uw keuken en opslagruimten het risico op kruisbesmetting zo klein mogelijk is. Bij kruisbesmetting komen er ziekmakende bacteriën van het ene product op het andere. Plaats bijvoorbeeld in de koelcel verhit voedsel boven rauw voedsel. En maak keukengerei schoon als u een ander ingrediënt gaat snijden.
  • Maak alle ruimtes, materialen en apparaten regelmatig schoon. En zorg dat u ze desinfecteert. Zo voorkomt u dat er vuil of bacteriën op voedsel terechtkomen.
  • Maak gaten en kieren dicht om muizen en ander ongedierte buiten te houden.
  • Zorg voor goede luchtcirculatie en ventilatie. Zo voorkomt u dat condens ontstaat en zorgt u ervoor dat geuren en vuil zich niet verspreiden. Door condens ontstaan waterdruppels. Die kunnen vervuild zijn of besmet met bacteriën.

Waar moet ik verder op letten als ik met voedsel werk?

  • Was regelmatig uw handen met zeep. Bijvoorbeeld na toiletbezoek, niezen of het snijden van vlees. Zo voorkomt u dat u bacteriën of andere ziekteverwekkers verspreidt.
  • Draag schone kleding.