Aziatische tijgermug

Bekijk hoe u een tijgermug herkent. Lees hoe u vondsten kunt melden en wat u tegen tijgermuggen kunt doen. In landen waar ze gevestigd zijn, dragen tijgermuggen soms virussen over. Daarom bestrijden we de tijgermug. Zo kunnen we voorkomen dat de tijgermug zich in Nederland vestigt.

Hoe herken ik een tijgermug?

Dit zijn de kenmerken van een tijgermug (Aedes albopictus):

Aziatische tijgermug
Beeld: ©Anders Lindström
  • Tijgermuggen zijn heel duidelijk zwart-wit.
  • Ze hebben een wit streepje op hun zwarte rug.
  • Het zijn vrij kleine muggen.
  • Ze hebben geen vlekjes op de vleugels.
  • Ze steken ook overdag.
  • Het uiteinde van de achterpootjes is wit.

Klein, kleiner, kleinst

Inheemse steekmuggen passen net op een muntje van 10 cent. Tijgermuggen zijn nog een stuk kleiner.

De bovenste mug op de foto is een inheemse grote steekmug. De onderste mug is een tijgermug.

Aedes albopictus & Culiseta annulata 10 cent
Beeld: ©NVWA

Wat is géén tijgermug?

Er komen in Nederland veel inheemse muggensoorten voor, zoals de grote steekmug (Culiseta annulata) en de huissteekmug (Culex pipiens). Vaak worden zij verward met de tijgermug. U hoeft inheemse muggen niet te melden.

Nederlandse inheemse steekmug
Beeld: ©NVWA
  • Inheemse muggen zijn duidelijk bruin of beige.
  • Grote steekmuggen hebben vlekjes in de vleugels.
  • Ze steken en zoemen vooral in de schemer en ‘s nachts.

Heeft u een mug gezien die geen tijgermug is? Bent u benieuwd wat voor mug het wél is? Bekijk de soortzoeker steekmuggen.

Hoe kan ik een vondst van de tijgermug melden?

Heeft u een mug gezien waarvan u denkt dat het een tijgermug is? Probeer de mug te vangen of dood te slaan. Maak dan een aantal foto’s van deze mug tegen een neutrale achtergrond, zoals een muur of stuk papier. Dit kan prima met de meeste smartphones. Voeg deze foto's toe aan uw melding. Bewaar de mug voor mogelijk onderzoek.

Wat doen we met uw melding?

We bekijken de door u ingestuurde foto's. Als we denken dat het inderdaad om een Aziatische tijgermug gaat, nemen we contact met u op voor meer informatie. Ook ontvangen we graag de mug, zodat we die in het laboratorium kunnen onderzoeken. Als uit het onderzoek blijkt dat het gaat om de tijgermug of een andere exotische steekmug, dan nemen we maatregelen om muggen en broedplekken te bestrijden.

*Intro muziek speelt*

Beginplaat:
Een Aziatische tijgermug in uw wijk, wat nu?

Voice over van Wietse den Hartog:
Wij willen niet dat de Aziatische tijgermug zich vestigt in Nederland, omdat hij knokkelkoorts zou kunnen verspreiden.

Talking head Wietse den Hartog:
De Aziatische tijgermug komt in Nederland terecht...

Inserts:
Beelden van reizigers, autobanden en Lucky Bamboo's met welke de muggenlarven kunnen meekomen naar Nederland.

Voice over van Wietse den Hartog:
doordat hij onder andere meelift met mensen die uit het buitenland komen. Hij kan meeliften met tweedehands auto- of vliegtuigbanden maar het is ook mogelijk dat hij via Lucky Bamboo's meelift in de vorm van een eitje.

Inserts:
Close up shots van de Aziatische tijgermug.
 
De Aziatische tijgermug is te herkennen doordat hij helder zwart-wit gekleurd is. Het lichaam is kleiner dan een 10 eurocent-muntje en de vleugels hebben geen vlekjes.

Talking head Erik Aben:
Als u het vermoeden hebt dat u een tijgermug hebt gevonden kunt u het beste een melding maken naar de NVWA.

Inserts:
Een bewoner maakt een foto van de Aziatische tijgermug bij zijn caravan en vult het formulier in op zijn computer.

Voice over Erik Aben:
U kunt dan een foto maken van deze Aziatische tijgermug en een formulier van de website downloaden. Dit invullen en samen met de foto opsturen naar de NVWA.

Inserts:
Een inspecteur komt langs bij de bewoner en kijkt overal in de tuin voor eventuele muggen.

Als de NVWA een vermoeden heeft dat dit een Aziatische tijgermug is word je gebeld. Als het vermoeden bevestigd wordt gaat de inspecteur naar de bewoner toe om alles op te nemen en eventueel de mug mee te nemen.

Inserts:
Inspecteurs komen langs bij de bewoner om vallen neer te zetten in de tuin, om de larven van de Aziatische tijgermug te doden met korrels en volwassen muggen te vangen.

Voice over Wietse den Hartog:
Als we een positieve uitslag uit het lab ontvangen dan gaan we zorgen dat de Aziatische tijgermug bestreden wordt. De broedplekken die aanwezig zijn worden gekorreld met een middel. Dit middel is volledig onschadelijk voor alle zoogdieren en mensen in de omgeving en doodt alleen de larven van de steekmuggen. Daarnaast gaan wij ook op zoek naar adulte muggen. Er worden vallen geplaatst en we kijken zelf of er muggen rondvliegen.

Inserts:
De bewoner leegt potten en vazen in zijn tuin. Hij schrobt bloembakken en de drinkbank van de kippen schoon.

Voice over Erik Aben:
Gelukkig kunt u als burger heel veel doen. Door de broedplaatsen, onder andere bloempotten, regentonnen en overal waar water in kan blijven staan, één keer per week te legen. U kunt voor de winter alles waar water in staat goed schoonmaken met een borstel zodat de larven komend jaar als er water bij komt niet meer kunnen overleven.
Bestrijden doen we samen met u.

Eindplaat:
Ziet u een Aziatische tijgermug in uw wijk of woning, of twijfelt u?
Check dan de website van de NVWA en maak een melding:

www.nvwa.nl

Wat zijn de broedplaatsen van de tijgermug?

Het vrouwtje van de tijgermug legt haar eieren het liefst op beschutte plekken waar lange tijd regenwater blijft staan, zoals emmers, bloempotten, schalen, vazen, dakgoten van tuinhuisjes, regentonnen, blikjes, flesjes, drinkbakken, banden, putten en straatkolken. Sloten, vijvers, kanalen en plassen zijn ongeschikt, daarin komt de tijgermug niet voor. Uit de eitjes komen na een paar dagen larven, die vervolgens verpoppen tot volwassen muggen. De ontwikkeling van ei tot volwassen mug duurt ongeveer 2 tot 3 weken en gaat sneller als het warm weer is.

Hoe kan ik verspreiding van de tijgermug voorkomen?

Regenton afgedekt met gaas
Beeld: ©NVWA
  • Bewaar potten, vazen en gieters binnen of zet ze op de kop, zodat er geen regenwater in blijft staan.
  • Zorg dat dakgoten van tuinhuisjes goed doorlopen en verwijder bladafval.
  • Ververs minstens eenmaal per week het water in vogelbadjes en drinkbakken. Maak voordat u ze opnieuw vult de badjes goed schoon, zodat u eitjes die er misschien in zitten verwijdert.
  • Dek regentonnen mugdicht af. Dit kan bijvoorbeeld door horrengaas over de openingen te spannen.
  • Maak regentonnen en gieters goed schoon met een borstel, vooral aan de binnenkant. Zo verwijdert u eitjes die er misschien in zitten.

Hoe bestrijden we de tijgermug?

Om te voorkomen dat de tijgermug zich in Nederland vestigt, bestrijden we broedplaatsen (link naar video). Ook lokken we volwassen muggen door gebruik te maken van speciale vallen. Als we broedplaatsen niet kunnen verwijderen, gebruiken we biologische korrels, waar alleen de larven van steekmuggen van dood gaan. Heel soms gebruiken we een insecticide om volwassen muggen te doden, bijvoorbeeld als we volwassen muggen vinden bij een bedrijf voor gebruikte banden.

Kan ik ziek worden van een steek van de tijgermug?

De tijgermug steekt vooral overdag en vertoont zulk hinderlijk gedrag dat mensen bijvoorbeeld niet graag buiten willen zitten. De steek zelf is over het algemeen niet vervelender dan die van inheemse muggen. In landen waar tijgermuggen veel voorkomen kunnen ze infectieziekten, zoals dengue (knokkelkoorts) en chikungunya, overdragen op mensen. Deze ziekten komen bij ons momenteel niet voor en de tijgermug is hier niet gevestigd. Daarom is de kans om deze ziekten op te lopen door een beet van een tijgermug in Nederland op dit moment verwaarloosbaar klein. Meer informatie hierover vindt u op de website van het RIVM.

Sinds wanneer vinden we de tijgermug in Nederland?

De tijgermug is in 2005 voor het eerst gevonden in Nederland en verschijnt sindsdien regelmatig op verschillende plekken in Nederland. Bij elke vondst nemen we bestrijdingsmaatregelen. Zo voorkomen we dat de tijgermug zich hier verder verspreidt en vestigt.

Hoe verspreidt de tijgermug zich?

De tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Via internationale transporten van bijvoorbeeld gebruikte autobanden en Lucky Bamboo-plantjes heeft de mug zich de afgelopen jaren verspreid over grote delen van de wereld, zoals Noord-Amerika en Europa. Tijgermuggen kunnen ook meeliften met vrachtwagens, auto’s of caravans. De eitjes van de tijgermug kunnen goed overleven tijdens het transport, ook tijdens droge of koude periodes. Als ze daarna weer in contact komen met water, komen ze alsnog uit. De tijgermug is op dit moment in grote delen van populaire vakantiegebieden, zoals Italië en de Middellandse zeekust van Spanje en Zuid-Frankrijk, maar ook dichterbij in Zuid-Duitsland en Noord-Frankrijk, aanwezig. Bekijk de verspreiding van exotische muggen in Europa in Europa op de website van het European Centre for Disease Control (ECDC).

Andere exotische muggen

Naast de Aziatische tijgermug treffen we soms ook andere exotische muggen aan in Nederland, zoals de gelekoortsmug (Aedes aegypti), de Aziatische bosmug (Aedes japonicus) en de Koreaanse bosmug (Aedes koreicus). Bekijk voor meer informatie de pagina met vondsten of de soortzoeker steekmuggen.