Informatie voor ontheemden die met hun huisdier vanuit Oekraïne en Rusland naar Nederland komen

Per 15 juni 2023 stopt de tijdelijke versoepeling van invoereisen van huisdieren van ontheemden die uit Oekraïne en Rusland zijn gevlucht. Dit geldt voor alle landen in de Europese Unie (EU). Honden, katten en fretten uit Oekraïne en Rusland moeten per 15 juni 2023 voldoen aan de reguliere invoereisen. Lees hier wat dit voor u betekent.

Wat betekent dit voor mij?

Reist u vanaf 15 juni met uw huisdier vanuit Oekraïne of Rusland naar Nederland? Zorg dan dat uw dier voldoet aan de importeisen van de Europese Unie (EU). Deze eisen zijn er vooral vanwege de gevaarlijke ziekte hondsdolheid (rabiës). Oekraïne is een hoogrisicoland voor rabiës.

Wat zijn de EU-importeisen voor een hoogrisicoland voor rabiës?

  • Uw huisdier heeft een chip.
  • Het dier heeft een geldige rabiësvaccinatie.
  • Minimaal 30 dagen na de rabiësvaccinatie is er bloed afgenomen voor een bloedtest.
  • Na een goede uitslag is er 3 maanden wachttijd (geteld vanaf de bloedafname) voordat het dier naar de EU mag komen.
  • U heeft een EU-gezondheidscertificaat en eigenaarsverklaring voor uw dier. Of een EU-dierenpaspoort, maar dit kan alleen als het dier eerder in de EU geweest is en alle verplichte vaccinaties in de EU heeft gehad.

Let erop dat bijvoorbeeld ook Turkije een hoogrisicoland voor rabiës is. Bekijk alle details van de EU-importeisen voor meer informatie. Kijk hier voor meer informatie specifiek over de bloedtest en rabiës en reizen.

Voldoet uw dier niet aan de EU-importeisen en bent u in Nederland?

  • Maak zo snel mogelijk een afspraak bij een dierenarts. Uw dierenarts vertelt u wat u moet doen, zoals het laten vaccineren van het dier en het afnemen van een bloedtest.
  • Meld uw dier bij de NVWA of laat de dierenarts dit doen.

Wat moet ik doen tot 3 maanden nadat de bloedtest is afgenomen?

  • Houd de dieren zoveel mogelijk binnen.
  • Zorg dat de dieren geen contact hebben met andere mensen en dieren. Bezoek aan de dierenarts kan wel.
  • Zorg dat honden aangelijnd worden uitgelaten op een rustige plek en op een rustig moment, bij voorkeur met muilkorf.
  • Let op mogelijke rabiëssymptomen, zoals verandering van gedrag. Zie hier wat voor symptomen dat kunnen zijn.

Soms is het nodig dat een dier in een quarantaine van de overheid moet. Wij halen het dier dan thuis op en wij informeren u over wat er daarna gaat gebeuren en met wie u contact kan opnemen. De kosten zijn hierbij voor de eigenaar.

Met het vliegtuig naar Nederland

Komt u met het vliegtuig naar Nederland? Meld u bij aankomst bij de Douane, bij de rode uitgang 'iets om aan de geven'. Voldoet uw huisdier niet aan de EU-importeisen? Dan neemt de Douane contact op met een dierenarts van de NVWA. Die beoordeelt het risico. Dit kan betekenen dat het dier in een quarantaine van de overheid geplaatst wordt.

Reizen met auto, bus of trein via of naar andere EU-lidstaten

De controle van uw dier is op het eerste punt van binnenkomst in de EU. Als u met de auto naar Nederland komt, is dit een andere EU-lidstaat. Meld u daar bij de douane. Ook in andere EU-landen stopt de tijdelijke versoepeling voor ontheemden die met hun hond of kat vanuit Rusland of Oekraïne reizen.