NVWA-IOD treft illegale slachtplaats aan op boerderij

Op een boerderij in de Betuwe hebben rechercheurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) woensdag 24 juni een geïmproviseerde slachtplaats en een grote hoeveelheid resten van schapen en geiten aangetroffen. Zij doorzochten het bedrijf in een lopend strafrechtelijk onderzoek naar het illegaal slachten van schapen. De rechercheurs hebben vermoedelijke slagerswerktuigen in beslag genomen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) en staat onder leiding van het Functioneel Parket.

wit schaap in de wei achter hek
Beeld: ©NVWA
Archieffoto, niet genomen in de Betuwe

De agrarisch ondernemer wordt ervan verdacht particulieren de gelegenheid te bieden om de schapen die zij bij hem kopen ter plekke te slachten. Dat is niet toegestaan. Een houder mag een schaap alleen buiten het slachthuis slachten voor eigen huishoudelijke consumptie. Het dier moet dan vooraf worden bedwelmd en worden gedood door een persoon die beschikt over een geldig getuigschrift van vakbekwaamheid. In alle andere gevallen moet een schaap geslacht worden in een erkend slachthuis.

Risico illegale slacht

De NVWA ziet erop toe dat slachten op een juiste manier gebeurt. Daarbij wordt onder meer gekeken of dieren geschikt zijn voor de slacht, of de dierenwelzijnregels in acht worden genomen, of er hygiënisch wordt gewerkt en of het vlees geschikt is voor menselijke consumptie. Wanneer er illegaal wordt geslacht, is er geen toezicht. Daardoor ontstaan er risico's voor de voedselveiligheid en het dierenwelzijn. De NVWA adviseert consumenten daarom alleen vlees te kopen via de reguliere kanalen.

Misdrijf

In maart van het vorig jaar heeft de NVWA-IOD ook een ander bedrijf in de Betuwe doorzocht vanwege een verdenking van het illegaal slachten van schapen. Dat is een misdrijf. De NVWA neemt signalen daarover zeer serieus en treedt er strafrechtelijk tegen op.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA (088) 223 37 00.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).