Ik eet regelmatig sesamzaad of sesamzaadproducten, bijvoorbeeld iedere dag of een paar keer per week. Loop ik dan een gezondheidsrisico?

Eet u regelmatig producten met sesamzaad? Als het gaat om producten waar verontreinigd sesamzaad in zit, dan kan dit volgens het RIVM op de lange termijn gezondheidsrisico’s opleveren. Zie ook hieronder. De kans dat u nog producten die verontreinigd zijn kunt kopen, wordt echter steeds kleiner.

Dat zit zo. De betrokken sesamzaadbedrijven hebben inmiddels maatregelen genomen. Ze hebben het verontreinigde sesamzaad al enige tijd uit de handel gehaald. Bovendien zijn de supermarkten al een tijdje bezig om de verontreinigde producten uit de schappen te halen of terug te roepen. De kans dat u verontreinigde producten kunt kopen is dus steeds kleiner. En daarmee nemen ook de gezondheidsrisico’s af.

Er is een inschatting gemaakt hoeveel product met verontreinigd sesamzaad (bijvoorbeeld crackers) u dagelijks gedurende een langere periode kunt eten voordat mogelijke gezondheidseffecten optreden. Hieruit blijkt dat het regelmatig eten van zeer kleine hoeveelheden verontreinigd sesamzaad of van producten waarin verontreinigd sesamzaad is verwerkt, op de lange termijn mogelijk kan leiden tot gezondheidsrisico’s.

Op de website van het RIVM vindt u de wetenschappelijke onderbouwing van dit onderzoek.

Naar overzicht van bedrijven met verontreinigde producten.