Mag ik planten, groenten, vruchten, fruit of bloemen uit Suriname voor eigen gebruik meenemen naar Nederland?

Dat hangt ervan af. Sommige producten kunt u zo meenemen in uw hand- of ruimbagage. Voor andere zaken heeft u een fytosanitair certificaat nodig. En weer andere producten mag u helemaal niet meenemen, ook niet als particulier in een kleine hoeveelheid. Lees hieronder precies hoe het zit.

Verse vruchten van Momordica zoals sopropo, balsempeer of bittermeloen mag u nooit meenemen

Voor deze verse vruchten geldt altijd een invoerverbod. U mag ze dus nooit meenemen in uw hand- of ruimbagage. Ook niet in kleine hoeveelheden.

Het gaat om alle verse vruchten van de Momordica. Ze zijn ook wel bekend als bittere meloen, wilde komkommer, balsempeer, karela, ampalaya, margose, cundeamor, sopropo, goya, paré of kugua.

Zijn de vruchten bewerkt? Bijvoorbeeld gebakken, geblancheerd of gekookt? Dan mag u ze wel zo meenemen. U heeft ook geen fytosanitair certificaat nodig.

Ook voor een aantal andere producten geldt een invoerverbod

Dat komt omdat ze net als de verse vruchten van Momordica plantziekten en -plagen kunnen meebrengen.

U mag die producten dus niet meenemen als u vanuit Suriname naar Nederland of een ander land van de EU reist. Ook niet in kleine hoeveelheden. Om welke producten het precies gaat, leest u in het document Invoerverboden bij import.

Mijn product staat niet op de lijst met verboden producten – wat nu?

Wilt u planten, vruchten, groenten, bloemen of zaden meenemen en staan ze niet op de lijst met producten waarvoor een invoerverbod geldt? En staan ze ook niet hierboven genoemd bij Wat mag ik zo uit Suriname meenemen in mijn bagage? Dan mag u ze alléén meenemen als u een zogenoemd fytosanitair certificaat heeft.

Uit het fytosanitaire certificaat moet blijken dat de verse producten die u meeneemt vrij zijn van schadelijke organismen. Voor meer informatie kunt u terecht bij de autoriteiten in Suriname.

Let op! Ook bij kleine hoeveelheden altijd een fytosanitair certificaat

U heeft ook een fytosanitair certificaat nodig als u maar een kleine hoeveelheid meeneemt, zoals een enkele sinaasappel of mango.

Wat mag ik zo uit Suriname meenemen in mijn bagage?

Komt u uit Suriname naar Nederland? Dan mag u altijd zonder problemen in uw bagage een aantal producten meenemen. U heeft geen fytosanitair certificaat nodig. Het gaat om:

  • de volgende verse vruchten: banaan, kokosnoot, dadel, ananas en doerian
  • zaden en noten voor consumptie, wat moet blijken uit de verpakking
  • alle soorten vruchten en groenten die tot voedsel zijn verwerkt
    Het gaat dan om vruchten en groenten die gekookt, geblancheerd, gebakken, gefermenteerd, ingevroren, in stukjes gesneden en geschild of gepureerd zijn.

Verplichte inspectie bij binnenkomst in de EU voor planten, zaden, noten en bloembollen

U mag planten, zaden en noten (niet voor consumptie) uit Suriname meenemen, als deze voorzien zijn van een fytosanitair certificaat. Ook moet u uw planten, zaden, noten en bloembollen laten inspecteren door de NVWA. U meldt zich bij aankomst in Nederland door te kiezen voor het rode poortje, met de tekst ‘Goods to declare’ (‘Aangifte goederen’).

Controle reisbagage bij binnenkomst in de EU

Bij aankomst in Nederland kan uw reisbagage gecontroleerd worden door de autoriteiten. Als u niet aan de regels voldoet, zullen de autoriteiten u laten weten dat uw producten niet in de EU kunnen worden toegelaten.

Als u een fytosanitair certificaat bij uw verse groenten, vruchten, fruit of bloemen heeft, dan kan de NVWA controleren of het fytosanitaire certificaat en de producten aan de EU-eisen voldoen. Is dit zo, dan mag u uw producten meenemen in de EU.