Mag ik planten, groenten, fruit of bloemen uit Suriname voor eigen gebruik meenemen naar Nederland?

Dat hangt ervan af. Sommige producten kunt u zo meenemen in uw hand- of ruimbagage. Voor andere zaken hebt u een certificaat nodig. En weer andere producten mag u helemaal niet meenemen, ook niet als particulier in een kleine hoeveelheid. Lees hieronder precies hoe het zit.

Wat mag ik zo uit Suriname meenemen in mijn bagage?

Komt u uit Suriname naar Nederland? Dan mag u altijd zonder problemen in uw bagage een aantal producten meenemen. U hebt geen certificaat nodig. Het gaat om:

  • de volgende verse vruchten: banaan, kokosnoot, dadel, ananas en doerian
  • zaden en noten voor consumptie
  • alle soorten vruchten en groenten die tot voedsel zijn verwerkt
    Het gaat dan om vruchten en groenten die gekookt, geblancheerd, gebakken, gefermenteerd, ingevroren, in stukjes gesneden of gepureerd zijn.

Verse vruchten van Momordica zoals sopropo, balsempeer of bittermeloen mag u nooit meenemen

Voor deze verse vruchten geldt altijd een invoerverbod. U mag ze dus nooit meenemen in uw hand- of ruimbagage. Ook niet in kleine hoeveelheden.

Het gaat om alle verse vruchten van de Momordica. Ze zijn ook wel bekend als bittere meloen, wilde komkommer, balsempeer, karela, ampalaya, margose, cundeamor, sopropo, goya, paré of kugua.

Zijn de vruchten bewerkt? Bijvoorbeeld gebakken, geblancheerd of gekookt? Dan mag u ze wel zo meenemen. U hebt ook geen certificaat nodig.

Ook voor een aantal andere producten geldt een invoerverbod

Dat komt omdat ze net als de verse vruchten van Momordica plantplagen en plantziektes kunnen meebrengen.

U mag die producten dus niet meenemen als u van buiten de EU naar Nederland of een ander land van de EU reist. Ook niet in kleine hoeveelheden. Om welke producten het precies gaat, leest u in het document Invoerverboden bij import.

Mijn product staat niet op de lijst met verboden producten – wat nu?

Wilt u planten, vruchten, groenten, bloemen of zaden meenemen en staan ze niet op de lijst met producten waarvoor een invoerverbod geldt? En staan ze ook niet hierboven genoemd bij Wat mag ik zo uit Suriname meenemen in mijn bagage? Dan mag u ze alléén meenemen als u een zogenoemd fytosanitair certificaat hebt.

Uit het certificaat moet blijken dat de verse producten die u meeneemt vrij zijn van schadelijke organismen. Voor meer informatie kunt u terecht bij de autoriteiten in Suriname.

Let op! Ook bij kleine hoeveelheden altijd een certificaat

U hebt ook een certificaat nodig als u maar een kleine hoeveelheid meeneemt, zoals een enkele sinaasappel of mango.

Controle reisbagage bij binnenkomst in de EU

Bij aankomst in Nederland kan uw reisbagage gecontroleerd worden door de autoriteiten. Als u niet aan de regels voldoet, nemen de autoriteiten uw producten in.