Belangrijke veiligheidswaarschuwing eieren met code 3ES4624944A

Waarschuwing: De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert eieren met het stempel 3-ES-4624944A niet te eten. De NVWA heeft van deze partij eieren uit Spanje vastgesteld dat ze met Salmonella zijn besmet. Omdat de Salmonella aan de buitenkant op de schaal is aangetroffen, is het belangrijk de handen te wassen na het aanraken van de eieren.

Deze eieren zijn, voor zover op dit moment bekend, geleverd aan toko’s, buurtsupermarkten en marktkramen. Hiernaast is ook geleverd aan horecagelegenheden, die ze mogelijk verder verwerkt hebben in verschillende gerechten. Het is zeer onwaarschijnlijk dat deze eieren ook in de grotere supermarktketens terecht zijn gekomen.

Op dit moment is nog onduidelijk uit hoeveel eieren de teruggehaalde partij bestaat en is de afzet van alle eieren nog niet in beeld.

Het eten van een product met de salmonella bacterie kan, indien niet door en door gegaard, koorts, buikpijn en diarree veroorzaken binnen 6-48 uur na consumptie. Bij jonge kinderen, ouderen, mensen met een lage weerstand en zwangere vrouwen kan een Salmonella-besmetting leiden tot uitdroging of ziekenhuisopname. Raadpleeg uw (huis)arts voor meer informatie als u na het eten van genoemd product gezondheidsklachten hebt.

close-up afbeelding van een hand dat een bruin ei vasthoudt met de stempelcode 3ES4624944A
Beeld: ©NVWA