NVWA beëindigt online verkoop illegale onkruidverdelgers door particulier

Inspecteurs en rechercheurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben op dinsdag 29 juni 178 liter illegale onkruidverdelgers en 7 kilogram illegaal ratten- en mierengif in beslag genomen bij een inwoner van Krimpen aan den IJssel. De man wilde geld bijverdienen door deze middelen online aan particulieren te verkopen. Die verkoop is met deze actie beëindigd. De NVWA maakt proces-verbaal op tegen de man. De middelen worden vernietigd.

Flessen onkruidverdelgers en verpakkingsmateriaal
Beeld: ©NVWA

De man kwam in beeld door zijn advertenties voor niet in Nederland toegelaten onkruidverdelgers op een Nederlandse verkoopsite. In opdracht van de NVWA heeft de verkoopsite de advertenties verwijderd. De NVWA heeft de verkoper vervolgens opgedragen direct te stoppen met de verkoop van de illegale middelen. Omdat hij toch doorging met de verkoop, is een strafrechtelijk onderzoek gestart. Dit onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Illegale handel

In Nederland mogen alleen toegelaten gewasbeschermingsmiddelen worden verhandeld en gebruikt. Deze middelen zijn uitgebreid getoetst op mogelijke schadelijke effecten voor het milieu, de volksgezondheid en de arbeidsomstandigheden van de gebruiker. Door het gebruik van niet toegelaten middelen kan er gevaar ontstaan voor mens, dier en milieu.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).