Desinfectiemiddelen en het coronavirus

Het RIVM geeft informatie over maatregelen ter voorkoming van infectie met het coronavirus (COVID-19.).  Eén van die maatregelen is regelmatig de handen wassen met water en zeep. Wanneer water en zeep niet voorhanden zijn, is het gebruik van een desinfecterende handgel een mogelijkheid.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn de toezichthouders op desinfectiemiddelen. De NVWA ziet toe op de deugdelijkheid en toelating van desinfecterende middelen, zoals desinfecterende gels of zepen, bedoeld voor de consument, IGJ op desinfecterende zepen en gels bedoeld voor de professionele gebruiker in de zorg en ILT op de verhandeling van de professionele producten tussen bedrijven.

Wat zijn deugdelijke middelen voor consumenten?

Op de verpakking van een product moet een toelatingsnummer staan van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en dat het product werkzaam is tegen virussen, met een verwijzing naar ‘niet professioneel gebruik’. Het toelatingsnummer is als volgt te herkennen: 5 cijfers met een N erachter (of een NL-nummer dat begint met NL, dan 7 cijfers, een streepje en nog 4 cijfers). Het toelatingsnummer kan worden gecontroleerd op de website van het Ctgb.

Wanneer een toelatingsnummer ontbreekt, is niet bewezen dat het product voldoende werkt tegen ziekteverwekkers zoals het nieuwe coronavirus. De werkzaamheid en veiligheid zijn dan niet getoetst.

Andere informatie die op het etiket moet staan en relevant is om te raadplegen: verplichte waarschuwingen, voorzorgsmaatregelen en gebruiksvoorschriften. Alleen wanneer het gebruiksvoorschrift wordt opgevolgd kan de werkzaamheid worden gegarandeerd.

Meer informatie over de werkzaamheid van handdesinfectiemiddelen en de verschillen tussen deze middelen en het handen wassen met water en zeep is te vinden op een speciale vraag- en antwoord – pagina op de website van het Ctgb.