NVWA staakt uit voorzorg werkzaamheden slachthuis Groenlo (20 mei 2020)

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft uit voorzorg besloten dierenartsen die werkzaam waren in een slachthuis in Groenlo op te dragen hun werkzaamheden te staken. Reden voor het staken van de werkzaamheden is informatie die het bedrijf heeft ontvangen van de GGD dat uit onderzoek onder 212 geteste medewerkers van het slachthuis is gebleken dat 45 medewerkers positief zijn getest op Corona.

De NVWA heeft hiervan melding gedaan bij Inspectie SZW en gaat op korte termijn in overleg met de GGD, het betrokken bedrijf en de Inspectie SZW om te bepalen of en op wat voor manier medewerkers op het bedrijf hun werkzaamheden op een veilige manier kunnen hervatten. Omdat er zonder aanwezigheid van een NVWA-dierenarts en officiƫle assistenten van KDS geen dieren geslacht mogen worden, is het slachtproces in het slachthuis helemaal stilgelegd. De GGD heeft aangegeven dat de overige 388 medewerkers en de betrokken medewerkers van de NVWA op korte termijn getest zullen worden op het Coronavirus.

Veiligheid van vlees

Volgens de European Food Safety Authority (EFSA) zijn er geen aanwijzingen dat voedsel een besmettingsbron van Corona is. Er zijn ook geen gevallen van besmetting door voedsel bekend. Het virus heeft een levend mens of dier nodig om te overleven en uit te groeien. Het duurt enkele dagen voordat vlees uit een slachthuis bij de consument terechtkomt, waardoor het onwaarschijnlijk is dat er levende virusdeeltjes op dat vlees zitten.

Bij het bereiden van levensmiddelen is het altijd al belangrijk om een goede hygiƫne in acht te nemen. Bovendien moet vlees verhit worden voor consumptie. Daarmee worden eventueel toch nog aanwezige virusdeeltjes gedood.