Geen aanwijzingen voor overdracht van SARS-Cov-2 via vlees (30 juni 2020)

Kan vlees uit een slachterij een bron zijn van corona? Is zalm uit Noorwegen de bron van een nieuwe uitbraak in Peking? Kun je corona krijgen door besmette levensmiddelen te eten? Over deze vragen wordt druk gespeculeerd. Er wordt nog onderzoek naar gedaan, maar de Wereldgezondheidsorganisatie WHO ziet dit niet als de meest aannemelijke route. Het is niet aannemelijk dat je corona krijgt via besmet vlees of besmette vis. We leggen hieronder uit hoe dat zit.

Dat het niet aannemelijk is, vertelt de WHO in een Engelstalige video: 'WHO downplays hypothesis linking salmon beijings latest coronavirus'.

Hygiëne is belangrijk

Waarom er zoveel mensen die in slachthuizen werken besmet zijn met SARS-CoV-2 (red.: de wetenschappelijke naam van het nieuwe coronavirus) is nog niet bekend. Dit wordt momenteel onderzocht. Daarbij kijken onderzoekers naar gedrag van mensen (hygiëne) en naar de omgeving (luchtvochtigheid).

Coronavirussen kunnen van een geïnfecteerd persoon op vlees of vleeswaren terechtkomen als de medewerkers zich niet aan de hygiënevoorschriften (kunnen) houden. Als een persoon met corona bijvoorbeeld onbeschermd niest of hoest op vlees of het vlees aanraakt met verontreinigde handen.

Ook is in slachthuizen  de luchtvochtigheid hoog, wat mogelijk ook geldt op de markt in China. Dit betekent dat het vlees of de vis koud en vochtig is, en dat er meer druppeltjes met coronavirus langer in de lucht kunnen blijven dan in droge lucht. De gebruikelijke hygiënevoorschriften in slachthuizen en uitsnijderijen zorgen ervoor dat  de kans op besmetting van vlees en vleeswaren met ziekteverwekkers minimaal is.

Indirecte mens-op-mens overdracht mogelijk, maar onwaarschijnlijk

mogelijk dat dit virus weer wordt overgedragen op een ander mens. Als je een besmet product aanraakt kan het virus op je hand terechtkomen. Als je vervolgens met je handen je ogen, mond of neus aanraakt, is besmetting mogelijk zolang het virus levensvatbaar is.

Meestal duurt het enkele dagen voor vlees uit een slachterij bij de consument terechtkomt. De kans dat het virus dan nog levensvatbaar is, is klein. Dit komt doordat het virus buiten de gastheer (mens of dier) niet goed kan overleven. Ook door goede keukenhygiëne en handhygiëne na het bereiden van vlees en vis is deze route in de praktijk niet waarschijnlijk.

Verder lijkt het niet aannemelijk dat je corona op kunt lopen door een levensmiddel dat op deze manier besmet is met SARS-Cov-2. Vaak verhit je vlees en vis voordat je het eet. Ook wanneer je dit niet doet (bijvoorbeeld bij filet americain of sushi), is het de vraag of consumptie tot besmetting leidt. Op dit moment zijn daar geen aanwijzingen voor. Internationale bronnen geven dan ook nog steeds aan dat er geen aanwijzingen zijn dat SARS-CoV-2 via consumptie van voedsel zoals vlees en vleeswaren mensen kan besmetten.

Kortom: het is niet aannemelijk dat je corona krijgt via besmet vlees of besmette vis. Zodra hier nieuwe en wetenschappelijk onderbouwde informatie over bekend is, zal de NVWA dit beoordelen en zo snel mogelijk melden.