Bevriezingsletsel door onzorgvuldig gebruik lachgas

De Brandwondenstichting waarschuwt voor het gebruik van lachgas als partydrug. Volgens de Brandwondenstichting gebeuren er veel ongelukken bij het bijvullen van ballonnen met lachgas waardoor gebruikers ernstig bevriezingsletsel op kunnen lopen. De NVWA vindt het goed dat de Brandwondenstichting mensen actief wijst op de gevaren van het onzorgvuldig gebruik van lachgas.

Wat er vaak misgaat bij het gebruiken van lachgas als partydrug is dat gebruikers de tank met lachgas tussen hun benen klemmen tijdens het bijvullen van de ballonnen. Omdat het lachgas zorgt voor een korte sterke roes en een verlaging van de pijngrens hebben gebruikers niet door dat de tank tussen hun benen zo koud wordt dat het letterlijk invriest in de huid en diepe wonden veroorzaakt.

Rol NVWA

De NVWA is toezichthouder op het gebied van productveiligheid en kan optreden als consumentenproducten bij normaal te verwachten gebruik onveilig zijn. Gascilinders koelen af bij leegstromen en het is niet normaal om deze daarbij tussen de benen vast te klemmen. Tegen onzorgvuldig gebruik door consumenten kan de NVWA niet optreden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ziet er wel op toe dat handelaars zich houden aan de Warenwet. Dit betekent dat de NVWA kan optreden als producten niet goed zijn geëtiketteerd of niet zijn voorzien van de voorgeschreven waarschuwingstekens.

Naast het gevaar voor bevriezingsletsel bij onzorgvuldig gebruik van gascilinders zijn er nog andere gezondheidsrisico’s als je extreem veel of veelvuldig lachgas gebruikt. Zie voor een overzicht van alle risico’s de website drugsinfoteam.nl

Meer informatie:

Brandwondencentra slaan alarm: partydrug lachgas eist slachtoffers op de website Brandwondenstichting
Risico’s gebruik lachgas op de website Drugsinfoteam.nl
Dossier lachgas op de website van de NVWA