Mogelijk met Listeria besmette vleeswarenproducten

Update 8 oktober 2019. De producent van de mogelijk besmette vleeswaren, supermarkten en andere bedrijven hebben de afgelopen dagen (vanaf 3 oktober 2019) publiekswaarschuwingen uitgedaan voor een aantal van hun vleeswarenproducten. De betreffende vleeswarenproducten worden uit de schappen gehaald; consumenten die deze producten in huis hebben, wordt aangeraden deze producten terug te brengen en niet te consumeren.

Traceren

De NVWA is druk bezig om alle stromen mogelijk besmette vleeswaren te traceren en in kaart te brengen. Inmiddels zijn meer dan 9000 afnemers van mogelijk besmette vleeswaren in beeld. NVWA-inspecteurs hebben de afgelopen dagen en zullen ook de komende dagen steekproefsgewijze controles uitvoeren om te zien of de producten inderdaad uit de schappen zijn gehaald en niet meer beschikbaar zijn voor consumenten. Zorginstellingen hebben bij die controles speciale aandacht. Voor kwetsbare groepen zoals ouderen en patiƫnten is het immers van groot belang dat zij niet in aanraking komen met mogelijk besmet vlees.

Daar waar nog wel mogelijk besmette vleeswaren worden aangetroffen, krijgen bedrijven of instellingen een boete.

Consumenten

Als consumenten twijfels hebben over vleeswaren in de winkel of vleesproducten die zij eerder hebben aangekocht, of deze wellicht behoren tot de partij mogelijk besmette vleeswaren, kunnen zij het EG-nummer op de verpakking vergelijken met de 2 nummers hier onder. Een van deze 2 EG-nummers van de producent staat op alle vleeswaren die uit de handel moesten worden genomen.

Producent

Vleeswarensnijderij Offerman, de producent van deze vleeswaren, heeft de productie van vleeswaren met ingang van 3 oktober op hun locatie Aalsmeer stopgezet.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft het bedrijf opgedragen maatregelen te treffen, omdat uit recent onderzoek en monsterneming is gebleken dat er sprake is van een listeria-probleem bij het bedrijf. Offerman mag de productie van vleeswaren pas hervatten nadat de productielocaties grondig schoongemaakt en heringericht zijn en na goedkeuring van de NVWA.

Listeriabron in Duitsland

Ook in Duitsland is op dit moment sprake van mogelijk met Listeria besmet vlees dat wordt teruggeroepen. Uit onderzoek van het RIVM is duidelijk geworden dat het gaat om een besmetting vanuit een andere stam Listeria-bacteriƫn dan die bij vleesproducent Offermans in Nederland. Wel is inmiddels duidelijk geworden dat mogelijk besmet vlees vanuit de Duitse producent aan twee Nederlandse bedrijven is geleverd. De NVWA ziet er op toe dat deze Nederlandse bedrijven het mogelijk besmette vlees terughalen.

Direct naar: