NVWA doet onderzoek naar nest Aziatische hoornaar in Veenendaal (14-09-2020)

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet op maandag 14 september met een drone onderzoek naar een nest van de Aziatische hoornaar in Veenendaal.

Het nest van de Aziatische hoornaar wordt verwijderd in opdracht van de provincie Utrecht. Daarvóór wordt het nest onderzocht met een drone, waarop (warmte)camera’s zijn geïnstalleerd. Mogelijk worden ook zogenaamde tracking devices gebruikt om onderzoek te doen naar het vlieggedrag van de Aziatische hoornaar.

De NVWA heeft toestemming voor het vliegen met deze drone over de wijk. Besturing gebeurt door een gekwalificeerde dronepiloot in dienst van de NVWA.

Om de privacy van bewoners te waarborgen, zullen er geen mensen herkenbaar in beeld worden gebracht.

De kennis die de NVWA hiermee verzamelt, kan hopelijk gebruikt worden bij het opsporen van andere nesten in Nederland. De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot die op een Europese lijst staat van soorten die - indien mogelijk - bestreden moeten worden. De hoornaar eet honingbijen en andere insecten. Het insect rukt op vanuit Frankrijk en heeft zich al gevestigd in België.

Het kan enkele dagen duren totdat het nest van de Aziatische hoornaar in Veenendaal is bestreden en verwijderd.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team Persvoorlichting van de NVWA (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum van de NVWA via de website of 0900-03 88.