Project misleidende etikettering (11 oktober 2017)

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in het kader van een onderzoek naar misleidende etiketten in 2016 en 2017 250 etiketten van producten beoordeeld.

In het kader van dit project is gekeken of de informatie op het etiket voldoet aan de etiketteringswetgeving. Van de bijna 250 onderzochte producten bleek er 82 keer sprake te zijn van misleiding. Bijvoorbeeld omdat er 'slagroomschnitt' zonder slagroom en ‘Japanse tonijnsalade met wasabi’ zonder wasabi werd verkocht.

De bedrijven die deze producten in de handel brengen hebben een schriftelijke waarschuwing gekregen omdat zij artikel 7 Verordening (EU) 1169/2011 overtreden hebben. Dit artikel regelt het verbod om misleidende voedselinformatie op het etiket te plaatsen. De bedrijven hebben 6 maanden de tijd gekregen overtreding(en) te herstellen.

In het kader van dit onderzoek is ook een klacht over de website van de Vegetarische Slager beoordeeld. Deze klacht ging niet over de producten van de vegetarische slager die in de schappen van de supermarkten liggen, maar over de aanduidingen op de website van dit bedrijf. Bij inspectie bleek dat er op de website producten zoals boterhamworst, filet americain, kipspiesjes, beefreepjes, en kip-shoarma werden aangeboden zonder dat hierbij vermeld wordt dat het gaat om vegetarische producten terwijl ze wel erg leken op de echte vleesproducten.

Consumenten die niet bekend zijn met het concept van dit bedrijf (bijvoorbeeld omdat ze via een zoekmachine bij de website van het bedrijf terecht komen) kunnen daarom ten onrechte het idee krijgen dat dit bedrijf ook niet-vegetarische producten verkoopt en op die manier worden misleid. De NVWA heeft het bedrijf daarom een schriftelijke waarschuwing gegeven. Inmiddels heeft het bedrijf de omschrijvingen op de website aangepast.

De NVWA betreurt het dat er in de berichtgeving in deze zaak de indruk is gewekt dat de schriftelijke waarschuwing gegeven is voor de etikettering van producten van het bedrijf en niet om de presentatie op de website.