Onderschatting gevaar onveilig gebruik huishoudchemicaliën oorzaak ernstige ongevallen

Jaarlijks gebeuren er duizenden ongelukken met huishoudchemicaliën. Kinderen onder de 5 jaar lopen het grootste risico. VeiligheidNL en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) willen ouders bewust maken van het feit dat kinderen dingen anders zien en ouders helpen mee met de campagne!

Kinderen lopen het grootste risico

Jaarlijks gebeuren er zo’n 7.000 ongelukken met huishoudchemicaliën en doe-het-zelf producten. Bij 1.500 slachtoffers was het letsel zo ernstig dat ze op de Spoedeisende Hulp terecht kwamen. Hierbij waren 310 kinderen jonger dan 5 jaar. Vooral één- en tweejarigen lopen vaak een ernstige vergiftiging op. Zij vormen de grootste risicogroep, zij zijn volop de wereld aan het ontdekken en zien geen gevaar.

Wanneer gaat het mis?

Het gaat vaak mis tijdens het schoonmaken of uitvoeren van een klus – in een onbewaakt ogenblik. Dan staat de fles schoonmaakmiddel voor het grijpen of de vaatwastabletten binnen handbereik. Kinderen stoppen het in hun mond om uit te proberen. De verpakkingen zien er ook vaak aantrekkelijk uit. Denk bijvoorbeeld aan liquidcaps (voor de was) of gekleurde flessen. Daarom blijft het van groot belang om ouders bewust te maken van de gevaren. Want met bijna 6 kinderen per week op de Spoedeisende Hulp blijft dit onderschat.

Ouders aan de slag

Vorig jaar sprongen ouders zelf al op de bres om ongevallen met huishoudchemicaliën te voorkomen. En dit jaar vragen we ze dat weer te doen. Ouders maken (ook) andere ouders bewust van het feit dat kinderen dingen anders zien! Ze maken samen met hun kinderen mini-posters waarin je óf een keukenkastje ziet óf een kast met limonade, snoepjes en speelgoed – afhankelijk van waar je staat. Deze posters plaatsen ze op plekken waar veel andere ouders komen, en zo delen ze de boodschap! Uiteraard kan dat ook via social media.

Ouders ontvangen de knutselpakketjes via o.a. consultatiebureaus en kinderdagverblijven. Daar hangen ook bijpassende grote 3D posters met hetzelfde wissel-effect.

Tips om ongevallen te voorkomen

Om ongevallen te voorkomen raden we ouders aan om altijd het etiket te lezen en de veiligheidsvoorschriften op te volgen. Alle verpakkingen worden de komende jaren voorzien van nieuwe gevaarsymbolen, waardoor ze makkelijk te duiden zijn.

Verder is het essentieel om huishoudchemicaliën buiten bereik van kinderen te bewaren en altijd de dop op de fles te doen. Ook tijdens gebruik.

Journalisten kunnen voor vragen over de ‘Kinderen zien dingen anders’-campagne en de ongevalcijfers contact opnemen met de persvoorlichters van Veiligheid.nl op telefoonnummer 02 0-51 14524. Journalisten met vragen over etikettering en de veiligheid van de huishoudchemicaliën kunnen contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, (088) 22 33 700.