NVWA treedt op tegen overtredingen bij transport nuchtere kalveren

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben op woensdag 6 en donderdag 7 januari 2016 2 transportwagens met nuchtere kalveren staande gehouden. De nuchtere kalveren werden vervoerd in veewagens zonder geschikt drinkwatersysteem voor jonge dieren. De ene transportwagen was met 150 dieren onderweg van Duitsland naar Nederland, het andere transport met 190 dieren kwam uit Tsjechiƫ. Sinds 21 december heeft de NVWA in totaal 5 keer opgetreden tegen dit soort transporten van nuchtere kalveren.

Nuchtere kalveren hebben nog een zuigreflex en kunnen daarom niet drinken uit de standaard drinkwatersystemen die op de meeste veewagens aanwezig zijn. Langeafstandstransport van nuchtere kalveren in een veewagen zonder drinkwatersysteem waaruit deze jonge dieren kunnen drinken is een overtreding van de Transportverordening (Verordening (EG) nr. 1/2005). Daarom treedt de NVWA hier tegen op.

De NVWA geeft sinds 21 december 2015 geen exportcertificaten meer af voor langeafstandstransporten van nuchtere kalveren als het drinkwatersysteem niet is aangepast voor jonge dieren. De vervoersteams van de NVWA voeren inspecties uit bij kalvertransporten die onderweg zijn vanuit andere landen. Bij deze inspecties kijkt de NVWA of de transportmiddelen aan de regels voldoen en of de vervoerder zich houdt aan de regels voor rijtijden en rusttijden voor dieren. Het is verplicht om kalveren na maximaal 9 uur rijden 1 uur rust te geven. Bij de transporten uit Duitsland en Tsjechiƫ werd deze regel ook overtreden.

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum via de website of 0900-03 88.