10 zeehonden illegaal opgevangen op Terschelling

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben op donderdag 21 januari bij een particulier op Terschelling 10 illegaal opgevangen zeehonden aangetroffen. Particulieren die zieke zeehonden willen opvangen zijn verplicht er voor te zorgen dat de dieren binnen 12 uur overgebracht worden naar een erkend professioneel opvangcentrum. De 10 illegaal opgevangen zeehonden worden voor verzorging en herstel overgebracht naar de dichtstbijzijnde erkende opvanglocatie.

Inspecteurs van de NVWA troffen de 3 huilers (jonge zeehonden zonder moeder) en 7 zeehonden van ongeveer een half jaar oud aan in een loods. De conditie van de dieren en de omstandigheden waaronder de dieren gehouden werden maken het noodzakelijk dat de dieren zo snel mogelijk overgebracht worden naar een professionele opvang. De inspectie is uitgevoerd naar aanleiding van stankoverlastklachten van mensen uit de omgeving.

Regels voor het opvangen van zeehonden

Zeehonden zijn wilde dieren die bij opvang voldoende ruimte en specialistische (medische) verzorging nodig hebben. Opvang van zeehonden is daarom alleen toegestaan in professionele opvangcentra met een ontheffing van de overheid. In Nederland zijn dit Ecomare op Texel, een opvanglocatie in Stellendam en de zeehondencrèche in Pieterburen. In de ontheffingen van de verschillende opvanglocaties is vastgelegd uit welk gebied de opvanglocatie zeehonden mag opvangen. Dit om te voorkomen dat dieren onnodig lang onderweg zijn naar hun opvanglocatie. De 10 zeehonden worden onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit overgedragen aan medewerkers het professionele opvangcentrum.

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum via de website of 0900-03 88.