NVWA vindt bijna 1.200 dode schorpioenen, duizendpoten en ander kleine dieren bij importcontrole

Bijna 1.200 schorpioenen, spinnen, krabben, bidsprinkhanen, wandelende bladeren, duizendpoten, miljoenpoten en slakken hebben hun reis van Indonesiƫ naar Nederland niet overleefd. Inspecteurs van de NVWA vonden de dode dieren tijdens een importcontrole van ongeveer 25 dozen die volgens de informatie op de buitenkant van de dozen siervissen zouden bevatten. Tijdens de inspectie bleek echter dat er bijna 5.000 insecten en andere kleine dieren in de dozen zaten.

De dieren zaten verpakt in kleine plastic doosjes met plastic zakken er omheen. Deze plastic zakken zaten verpakt in luchtdichte dozen. Vanwege de luchtdichte verpakking hadden bijna 1.200 dieren de reis niet overleefd. Tijdens de controle bleek ook dat verschillende dieren tijdens de reis uit hun binnenverpakking waren ontsnapt en dat de dozen niet voorzien waren van de verplichte waarschuwingen dat er giftige dieren in zaten. De NVWA maakt proces-verbaal op wegens dierenkwelling en overtreding van de internationale luchtvaartregels voor het vervoeren van levende dieren (IATA).

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum via de website of 0900-03 88.