60 verwaarloosde runderen weggehaald bij veehouder in Zuid-Holland

De NVWA heeft in samenwerking met de politie 40 kalveren en 20 melkkoeien in bewaring genomen bij een veehouderij in Zuid-Holland. De dieren hadden geen schone en droge ligplaatsen. Ook waren er in de stal scherpe en uitstekende delen waar de dieren zich aan konden verwonden en werd de dieren de nodige diergeneeskundige verzorging onthouden. De dieren zijn overgebracht naar een opslaghouder waar zij op de juiste manier worden gehuisvest en verzorgd en de nodige medische verzorging krijgen. Alle kosten van de verzorging zijn voor rekening van de veehouder.

Het bedrijf in Zuid-Holland is een aandachtsbedrijf van de NVWA. Dit betekent dat inspecteurs al eerder, namelijk sinds 2013, welzijnsproblemen op dit bedrijf hebben vastgesteld. Gezien de ernst en de herhaling van de welzijnsproblemen heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) het bedrijf al een zogenoemde preventieve last onder bestuursdwang opgelegd om verdere overtredingen te voorkomen. Toen inspecteurs bij de inspectie op maandag 7 maart 2016 wederom ernstige welzijnsproblemen op het bedrijf constateerden, hebben zij de dieren in opdracht van RVO.nl afgevoerd. De veehouder kan de dieren terugkrijgen als hij alle overtredingen heeft hersteld.

Op het bedrijf werden in totaal 121 runderen gehouden. De NVWA ziet er op toe dat de achtergebleven dieren goed worden verzorgd door de veehouder.

Meer informatie:

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum via de website of 0900-03 88.