RVO en NVWA nemen schildpadden in bewaring

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft vandaag in samenwerking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) schildpadden in bewaring genomen bij een particulier in Amsterdam. Bij het bezoek werd behalve een 80-tal levende dieren ook een 30-tal dode dieren aangetroffen. 

Aanleiding voor het ingrijpen was een eerdere constatering dat de particulier beschermde soorten in zijn bezit had en dat de vereiste administratie daarvan ontbrak. Om de beschermde soorten legaal te kunnen houden, moet de houder namelijk een sluitende administratie voeren waarmee de herkomst van alle dieren kan worden aangetoond. Omdat de eigenaar ondanks herhaalde waarschuwingen en opgelegde dwangsom in gebreke bleef, zijn de dieren vandaag in bewaring genomen. Aangezien er eveneens dode dieren en dieren in te krappe huisvesting werden aangetroffen, kan de eigenaar mogelijk ook een strafrechtelijke vervolging tegemoet zien vanwege de inbreuk op het dierenwelzijn.

De schildpadden worden ondergebracht bij een gespecialiseerde opvang. De eigenaar heeft de mogelijkheid om een bezwaar in te dienen en aan te tonen dat hij alsnog de administratie op orde heeft. Als het bezwaar gegrond verklaard wordt, kan de eigenaar de dieren terugkrijgen na betaling van de gemaakte kosten.

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met Michel van der Maas, persvoorlichter van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) of met het team persvoorlichting van de NVWA, (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum via de website of 0900-03 88.