Totaaloverzicht inspecties oranjemarkten 2016

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben op oranjemarkten op 26 en 27 april 2016 in totaal 410 inspecties uitgevoerd om te kijken of de hygiëne bij het bereiden van voedsel in orde was. Hierbij heeft de NVWA in totaal 13 boeterapporten en 104 schriftelijke waarschuwingen gegeven.

Bij 30 standhouders was er sprake van een direct risico voor de volksgezondheid. Deze standhouders moesten de verkoop direct staken en het voedsel onder toezicht van de NVWA weggooien. Het ging hierbij onder andere om:

  • Pasteitjes met tonijn
  • Gebakken kabeljauw
  • Gevulde broodjes
  • Ongeveer 25 kg rauw gekruid vlees en gekruide worstjes
  • Saté en loempia’s
  • Sappen en fruit
  • Omeletten
  • Ongeveer 5 kg kalfsgehakt
  • Samosa met groente
  • Ongekoelde turkse pizza’s
  • 1 kg bakkeljouw
  • 5 dozen worstebroodjes
  • 3 schalen rauwe kip en lamskotelet.

Ruim 10% van de inspecties werd uitgevoerd bij particuliere standhouders. Bij al deze particuliere standhouders was de temperatuur van het voedsel niet in orde.

Dit bericht is een vervolg op het nieuwsbericht 'Temperatuur blijkt probleem op Koningsdag' waarin de inspectieresultaten tot 17:00 uur op 27 april 2016 vermeld waren. Inspecteurs zijn na 17:00 uur doorgegaan met inspecteren.

Meer informatie:

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum van de NVWA via de website of 0900–03 88.