Milde vogelgriep in Hiaure

In Hiaure, onderdeel van de gemeente Dongeradeel (Friesland) is bij een pluimveebedrijf met zo'n 48.000 kippen vogelgriep (aviaire influenza) vastgesteld. Dit bedrijf heeft 2 stallen met buitenuitloop. Het gaat waarschijnlijk om een milde H7-variant. Omdat een laagpathogene (milde) H7 variant kan muteren tot een hoogpathogene (zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke) variant, moet het bedrijf zowel bij een laag- als een hoogpathogene variant worden geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Maatregelen

Vanaf 9 juni 2016 om 16.00 uur geldt er in een zone van ruim 1 kilometer rond het bedrijf in Hiaure een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Binnen het gebied ligt geen ander pluimveebedrijf.