Uitbreiding monitoring exotische muggen Schiphol

NVWA breidt de monitoring van exotische muggen op Schiphol uit. Aanleiding is de vondst van een exotische muggensoort door de NVWA. Het gaat om 3 gelekoortsmuggen (Aedes aegypti) die zijn aangetroffen in 2 muggenvallen op Schiphol. Exotische muggen zijn in Nederland ongewenst, omdat ze infectieziekten kunnen overdragen. De kans is klein is dat de muggen die hier gevonden worden drager zijn van ziekteverwekkers. Uit voorzorg worden potentiële broedplaatsen opgespoord en behandeld om verspreiding van deze muggensoorten in Nederland te voorkomen.

De NVWA gaat de monitoring op Schiphol intensiveren door extra vallen te plaatsen en de frequentie van bemonstering te verhogen van eens per 2 weken naar eens per week. De gelekoortsmug is niet eerder aangetroffen op de luchthaven.

De gelekoortsmug kan via een steek infectieziekten als gelekoorts, knokkelkoorts, chikungunya en zikakoorts overbrengen. Dit gebeurt in tropische regio's van Azië, Afrika en Amerika, landen waar deze ziekten meer voorkomen. Volgens het RIVM geeft de vondst van de 3 volwassen muggen op de luchthaven op dit moment geen risico voor mensen omdat de ziekten in Nederland niet voorkomen en de muggen niet gevonden zijn in ruimten waar passagiers verblijven.

Schiphol wordt al sinds 2010 gemonitord op de aanwezigheid van exotische muggen. Eerder werd in 2010 de gelekoortsmug aangetroffen op bandenbedrijven in Heijningen en Oosterhout. Effectieve monitoring en bestrijding door de NVWA heeft ervoor gezorgd dat de mug sindsdien niet meer is gevonden.

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA (088) 223 37 00.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum via de website of 0900-03 88.

Voor persvragen die betrekking hebben op de humane risico's kunt u contact opnemen met het RIVM (030) 274 30 05.