NVWA-IOD doorzoekt bedrijf en woning in onderzoek naar subsidiefraude

Rechercheurs van de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) hebben vrijdag 18 november een bedrijfspand en een woning van een verdachte van subsidiefraude doorzocht. Bij de doorzoekingen hebben de rechercheurs onder meer administratie in beslag genomen.

NVWA rechercheur controleert administratie

Wie subsidie aanvraagt voor het starten van een bedrijf moet aantonen dat hij zijn eigen projectaandeel kan dragen. Dat kan bijvoorbeeld met een bankgarantie. Op naam van de verdachte is een subsidie van enkele honderdduizenden euro’s aangevraagd. De bankgarantie die daarbij werd overlegd is vermoedelijk vals. Uit onderzoek is gebleken dat de overlegde garantie niet is afgegeven door de bank die op het document staat vermeld.

Aanpak fraude

De overheid moet kunnen vertrouwen op de juistheid van documenten die worden overlegd bij subsidieaanvragen. Met het onder valse voorwendselen aanvragen van subsidie wordt dat vertrouwen ondermijnd. Subsidies zijn overheidsgeld, dus met fraude wordt uiteindelijk de belastingbetaler gedupeerd. De aanpak van fraude is daarom een speerpunt van de overheid.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum via de website of 0900-03 88.