NVWA-IOD legt beslag op vastgoed en banktegoeden in onderzoek subsidiefraude

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft donderdag 18 mei beslag gelegd op vastgoed en banktegoeden. Ook doorzochten rechercheurs 4 bedrijfspanden en een woning. De doorzoekingen vonden plaats in een lopend onderzoek naar fraude met Europese subsidies. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Het vermoeden bestaat dat een Nederlands bedrijf in de groente- en fruitsector sinds 2010 onder valse voorwendselen enkele miljoenen euro's aan GMO-subsidies heeft aangevraagd en ontvangen. GMO staat voor Gemeenschappelijke Marktordening. Met de GMO willen de lidstaten van de Europese Unie de ontwikkeling van land- en tuinbouw stimuleren. Bijvoorbeeld door subsidies te verlenen aan bedrijven die hun krachten bundelen.

Afpakken

Bij de doorzoekingen van 4 bedrijfspanden en een woning hebben rechercheurs van de NVWA-IOD onder meer administratie in beslag genomen voor nader onderzoek naar de verdenking. Om later eventueel het geld dat de onderneming met de vermoedelijke fraude heeft verdiend af te kunnen pakken, heeft de NVWA-IOD ook beslag gelegd op panden en bankrekeningen.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum via de website of 0900-03 88.