Geen gecoupeerde paarden meer op tentoonstellingen en keuringen

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voeren tijdens de zomermaanden inspecties uit om te controleren of organisatoren van paardenkeuringen en –tentoonstellingen zich houden aan het tentoonstellingsverbod voor gecoupeerde paarden. Het couperen (amputeren) van de staart is een verboden ingreep, omdat dit het welzijn van het paard kan schaden. Een paard heeft zijn staart bijvoorbeeld nodig bij het verjagen van vliegen. Ook zijn staartbewegingen onderdeel van de lichaamstaal van paarden.

Paarden met gecoupeerde staart
©Hollandse Hoogte

Organisatoren van tentoonstellingen en keuringen met paarden moeten veulens met een gecoupeerde staart die gecoupeerd zijn na 1 december 2016 van hun evenementen weren. Het tentoonstellen van gecoupeerde paarden zal mettertijd tot het verleden gaan behoren. In december 2016 heeft het College van beroep voor het bedrijfsleven (Cbb) bepaald dat dieren die zijn gecoupeerd na 1 december 2016 niet meer tentoongesteld mogen worden, ook niet als de dieren in een ander land zijn gecoupeerd. Dit geldt ook voor deelname aan wedstrijden en het verhandelen van gecoupeerde paarden.

Medische noodzaak

In de uitspraak van het Cbb staat dat paarden die vanwege een medische noodzaak zijn gecoupeerd uitgezonderd zijn van het tentoonstellingsverbod. Volgens de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht zijn er echter niet of nauwelijks medische indicaties die het couperen van een staart noodzakelijk maken. Als het couperen van de staart onverhoopt medisch toch noodzakelijk was, moet de houder van het paard bij inschrijving en tijdens een tentoonstelling, wedstrijd of bij verkoop een verklaring kunnen overhandigen. In deze verklaring moet staan waarom deze ingreep medisch noodzakelijk was en wanneer, waar en door wie de ingreep is uitgevoerd. De NVWA heeft de Koninklijke Vereniging "Het Nederlandse Trekpaard en De Haflinger" (KVTH) gevraagd het bij de NVWA te melden als blijkt dat veel gecoupeerde paarden met medische verklaring aangemeld worden voor tentoonstellingen. De NVWA kan dan verder onderzoek doen en indien nodig handhavend optreden.

Het tentoonstellingsverbod geldt voor alle organisaties die evenementen met paarden organiseren.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88.