Paard besmet met equine infectieuze anemie

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een besmetting met de paardenziekte equine infectieuze anemie (EIA) aangetroffen bij een polopaard in Nederland. EIA is een ziekte die bloedarmoede en terugkerende koortsperioden kan veroorzaken bij paarden, muilezels en ezels. Mensen kunnen niet besmet worden met EIA.

Omdat EIA niet te behandelen is, heeft de eigenaar het paard onder toezicht van de NVWA laten euthanaseren. EIA is niet direct van dier op dier overdraagbaar, maar wordt verspreid door bloedzuigende insecten, of andere manieren van bloed-op-bloedcontact (naalden, instrumenten, besmet plasma). De NVWA onderzoekt de paarden die bij het besmette paard in de stal stonden, en de paarden waar het besmette paard mogelijk mee in contact is geweest; bijvoorbeeld bij wedstrijden die zijn bezocht. Dit om de herkomst en de eventuele verspreiding in kaart te brengen.

EIA is wel een meldingsplichtige dierziekte, maar geen bestrijdingsplichtige dierziekte. Dit betekent dat de eigenaar van het dier zelf verantwoordelijk is voor het nemen van maatregelen om te zorgen dat andere dieren niet worden besmet. De NVWA ziet hierop toe.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88.