Afrikaanse Varkenspest in centraal en Oost Europa: 2e reiniging en ontsmetting vervoermiddelen verplicht

In verband met de verspreiding van Afrikaanse Varkenspest (AVP) in landen in Centraal en Oost Europa moeten vervoermiddelen voor varkens, runderen, schapen, geiten of herten die terugkomen uit EU-risicolanden (Estland, Griekenland, Italië, Letland en Litouwen) onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een 2ᵉ reiniging en ontsmetting (R&O) ondergaan op een erkende reinigings- en ontsmettingsplaats.

Geladen vervoermiddelen worden eerst gelost waarna ter plekke een 1ᵉ R&O plaatsvindt, waarna dit nogmaals gebeurt op een erkende R&O-plaats. Na afloop van de 2ᵉ R&O laat de transporteur het bewijs van reiniging en ontsmetting invullen en ondertekenen door de toezichthouder van de erkende wasplaats. Vervolgens stuurt de transporteur dit bewijs van de 2e R&O naar het centrale meldpunt van de NVWA.

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
Interventiebureau Dier
Antwoordnummer 2052
8000 VB Zwolle

Telefoonnummer: (038) 429 13 00
Faxnummer: (088) 223 10 06

E-mail: journaals@vwa.nl