2 handelaren beboet op Zwolse vogelmarkt

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Staatsbosbeheer en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) hebben een gezamenlijke controle uitgevoerd van handelaren op de vogelmarkt in Zwolle. 2 handelaren zijn betrapt op het verhandelen van vogels die uit het wild zijn gevangen. Dit is verboden. Er zijn 32 vogels in beslag genomen. Een handelaar uit Italië moest ter plekke € 5.000,- boete afrekenen; tegen de ander is proces-verbaal opgemaakt.

Poottring bij vogel
©NVWA

Tijdens de controle is er speciale aandacht voor beschermde in- en uitheemse vogels. Inheemse vogels moeten zijn voorzien van een pootring die aan bepaalde eisen moet voldoen. In Nederland worden de ringen afgegeven door een van de 5 aangewezen vogelbonden. Als de pootring ontbreekt of wanneer mee gerommeld is, is dit een indicatie dat de vogels waarschijnlijk illegaal uit het wild gevangen zijn. Bij een handelaar uit Italië bleek dit het geval bij 25 wielewalen, 1 nachtegaal, 1 tuinfluiter, 2 Japanse nachtegalen en 1 gekraagde roodstaart. Omdat de handelaar uit het buitenland kwam, moest hij de boete ter plekke betalen. Een Nederlandse handelaar werd betrapt met 2 fout geringde hoppen. Tegen deze handelaar is proces-verbaal opgemaakt.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum via de website of 0900-03 88 (dit informatienummer kost € 0.20 per gesprek, plus uw gebruikelijke belkosten).