Eis: gevangenisstraf van 1,5 jaar en ontnemingsvordering van 1,5 miljoen vanwege fraude met afval voor co-vergisters

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Zutphen een gevangenisstraf van 18 maanden, een beroepsverbod en een boete van ruim 34.000 euro geëist tegen de directeur van Recycling Nederland B.V en Enorgha B.V. uit Putten.

Tegen Recycling Nederland B.V en Enorgha B.V. eiste het OM boetes tot 150.000 euro, waarvan 50.000 euro voorwaardelijk. Het OM verwijt de verdachten  het stelselmatig omkatten van afvalstromen die bestemd waren voor co-vergisters: “Zij waren uit op eigen gewin ten koste van de veiligheid van mens en milieu.” Het OM vordert dat verdachten het crimineel verdiende geld terugbetalen.

Inspectie auto NVWA
©NVWA

Uit onderzoek door de Politie, de Omgevingsdienst en NVWA blijkt dat de bedrijven  tussen 2012 en 2014 op grote schaal niet vergunde afvalstoffen innamen. Zo ontvingen de verdachten bijvoorbeeld slib en afvalwater van een tank cleaning bedrijf uit Pernis: “De ware aard en de herkomst van de afvalstoffen en daarmee de gevaarzetting van de afvalstoffen is door verdachte verhuld en aan ieder zicht onttrokken” zei de officier op zitting. Door verdachten zouden de afvalstoffen die niet toegelaten zijn in de co-vergister hebben gemengd. Vervolgens zijn ze voorzien van een onjuiste benaming en afgezet naar de co-vergisters.

Lees het hele bericht op de website van het Openbaar Ministerie.