Man vast voor vermoedelijke smokkel beschermde orchideeën

De Douane heeft vorige week met ondersteuning van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een echtpaar aangehouden op Schiphol. In hun koffers hadden zij circa 440 beschermde orchideeën, zonder de bijbehorende documenten. De man is door de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam in bewaring gesteld voor 14 dagen.

In beslag name beschermde orchideeën op Schiphol
©NVWA

De 49-jarige man en de 37-jarige vrouw werden afgelopen woensdagavond aangehouden op Schiphol. Het echtpaar kwam uit Peru en ze gingen naar Duitsland. Bij een controle van de bagage werd geconstateerd dat er orchideeën zaten in 3 koffers en een sporttas. Omdat de aangetroffen orchideeën tot een beschermde plantensoort behoren, hoort het transport begeleid te gaan van documenten waaruit blijkt dat ze legaal verkregen zijn en dat ze bijvoorbeeld niet zijn geroofd uit de natuur. Die documenten ontbraken en dat is strafbaar. De man en vrouw worden verdacht van overtreding van de Wet Natuurbescherming en de Plantenziektewet. De vrouw is heengezonden met een dagvaarding voor een politierechterzitting op 24 augustus. De orchideeën zijn in beslag genomen en ondergebracht in een quarantainekas.

Grote schade

De handel in (beschermde) plant- en diersoorten is internationaal aan strikte regels gebonden in de Convention on International Trade in Endangered Species (CITES). Dit verdrag bevat afspraken over de wetgeving, de naleving en de controle van de internationale handel in bedreigde dieren en planten. Illegale handel in (bedreigde) planten levert grote schade op aan de populatie van deze soorten, de leefomgeving, de natuur en de internationale rechtsorde. De regels zijn er om de diversiteit in flora en fauna te handhaven en dieren tegen uitsterven te beschermen. Nederland heeft als onderdeel van de internationale gemeenschap de plicht om de internationale rechtsorde te handhaven, onder meer door het bestrijden van deze vormen van criminaliteit en daarmee samenhangende ondermijnende activiteiten.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum via de website of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).