NVWA treft Xylella fastidiosa aan op koffieplant in kantoorpand Noordwijkerhout

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een met Xylella fastidiosa besmette Coffea-plant aangetroffen in een kantoorpand in Noordwijkerhout. De besmette koffieplant werd opgemerkt door een inspecteur van de NVWA die in het kantoorpand aanwezig was voor een administratieve afhandeling.

De koffieplant met bladuitval en vergelende bladeren met gedeeltelijke necrose in de quarantainekas van de NVWA
©NVWA

Xylella fastidiosa is een bacterie die meer dan 300 plantensoorten kan besmetten. De bacterie is niet gevaarlijk voor mens en dier.

De inspecteur van de NVWA heeft de plant ingeseald en voor onderzoek overgebracht naar de quarantainekas van het Nationaal Referentie Centrum van de NVWA. De plant heeft 9 jaar lang in het kantoorpand gestaan. Op basis van onderzoek aan de plant en de ruimte zijn er geen aanwijzingen dat Xylella fastidiosa zich vanuit de plant heeft verspreid of dat de plant vanuit de omgeving besmet is geraakt.

In overeenstemming met Europese regelgeving neemt de NVWA in deze situatie geen aanvullende maatregelen voor plantmateriaal of bedrijven in de omgeving van de vondst en wordt er geen gebied afgebakend.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum via de website of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).