Amerikaanse stierkikker in 2018 niet meer waargenomen in Nederland

Er zijn in 2018 in Nederland geen Amerikaanse stierkikkers - ook wel Amerikaanse brulkikkers genoemd - waargenomen. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De uitroeiingsactie in de jaren 2010-2015 in het Limburgse Baarlo is daarmee succesvol afgerond. Langs de grens tussen Noord-Brabant en Vlaanderen blijft waakzaamheid geboden. De populatie in Vlaanderen is ondanks de bestrijdingsmaatregelen die  daar zijn uitgevoerd nog niet uitgeroeid. Hierdoor blijft het mogelijk dat de Amerikaanse stierkikker zich opnieuw in Nederland vestigt.

Amerikaanse stierkikker zittend in het gras
Beeld: ©Arnold van Rijsewijk / Nederlands Soortenregister

Vroegtijdige signalering

Het onderzoek van RAVON is onderdeel van een early warning system voor de Amerikaanse stierkikker langs de grens tussen Noord-Brabant en Vlaanderen. Doel ervan is het vroegtijdig signaleren of exemplaren van de Amerikaanse stierkikker zich vanuit de Vlaamse populatie in Nederland vestigen. Het onderzoek in 2018 was ook een laatste controle om te verifiëren of de bestrijdingsactie in het Limburgse Baarlo succesvol is geweest.

Het rapport ‘Surveillance Amerikaanse stierkikker (brulkikker) 2018’ is te lezen op de site van de NVWA.

Achtergrond

De Amerikaanse stierkikker is een invasieve exoot, die een sterk negatieve invloed kan hebben op inheemse amfibieën door competitie en predatie. De Amerikaanse stierkikker is in meer dan 40 landen wereldwijd geïntroduceerd en heeft in veel landen bewezen zich snel te kunnen aanpassen en uitbreiden. De kikker staat op de Europese Unielijst van schadelijke invasieve exoten en mag daardoor niet meer worden verhandeld.

Vragen hierover kunt u mailen naar invasieve-exoten@nvwa.nl