Onderzoek naar fraude met verplichte stempels op houten pallets

De NVWA heeft op vrijdag 15 februari 2019 een bedrijf in Zuid-Holland bezocht in een strafrechtelijk onderzoek naar fraude met stempels. De stempels worden gebruikt om aan te tonen dat houten pallets een hittebehandeling hebben ondergaan om schadelijke organismen te doden. Bij de doorzoeking is een stempel in beslag genomen. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Stapel met houten pallets

Het is verplicht om verpakkingshout en pallets die worden gebruikt voor export buiten de Europese Unie te behandelen tegen schadelijke organismen zoals de Aziatische boktor en het dennenhoutaaltje. Conform de internationale standaard ISPM15 worden pallets daarom gedurende tenminste 30 minuten verhit tot tenminste 56 graden (kerntemperatuur). Na de behandeling krijgt het hout een stempel, de zogenoemde ISPM 15-stempel. Het bedrijf - een exporteur van groenten naar landen buiten de EU - wordt er van verdacht deze stempel te zetten zonder het hout te behandelen. Het bedrijf gebruikte een stempel uit een ander land waardoor het leek alsof het hout door een bedrijf in dat land was behandeld. Het onderzoek naar het bedrijf staat onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie.

Ondermijning systeem

Om verspreiding van schadelijke organismen te voorkomen zijn internationale afspraken gemaakt door de International Plant Protection Convention (IPPC). In Nederland mogen alleen bedrijven die zijn geregistreerd bij de Stichting Markering Houten Verpakkingen (SMHV) de behandeling uitvoeren en de stempels zetten. Dergelijke bedrijven moeten aan strenge eisen voldoen. Het verdachte bedrijf is niet geregistreerd bij SMHV en voldoet niet aan deze eisen. Door deze fraude wordt het systeem ondermijnd.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 223 37 00 of met persvoorlichting van het Functioneel Parket, 06-48 13 52 72.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).