Check de NVWA-site op merken hoverboards met ernstige tekortkomingen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) publiceert vandaag op haar site de resultaten van het onderzoek naar de veiligheid van hoverboards. Consumenten in het bezit van een hoverboard kunnen nu nagaan of hun hoverboard veilig is of gebreken vertoont. De publicatie op merknaam was tot nu toe niet mogelijk omdat de NVWA aan juridische procedures gebonden is waaronder bindende termijnen voor hoor en wederhoor.

De NVWA onderzocht in 2018 de veiligheid van een aantal hoverboards naar aanleiding van signalen en meldingen van brand en/of explosies. De onderzochte merken vormden een doorsnede van de meest gangbare hoverboards in Nederland. Uit het onderzoek bleek dat alle hoverboards ernstige tekortkomingen vertoonden. De NVWA adviseert consumenten deze niet meer te gebruiken.

Persoon op hoverboard
©Pixabay
Disclaimer: Dit is een voorbeeld van een willekeurig hoverboard dat niet per definitie door de NVWA is beoordeeld.

Gebreken

Bij de onderzochte hoverboards was de belangrijkste geconstateerde tekortkoming dat het laden niet stopt als de batterij is opgeladen. Daardoor is er een grotere kans op een spontane ontbranding van de batterij. Andere tekortkomingen zijn ontbrekende temperatuurbeveiliging van de batterij, onvoldoende brandwerende behuizing en de mogelijkheid van beschadiging van de isolatie van de bekabeling door scherpe, onafgewerkte delen in het hoverboard. De tekortkomingen bij de onderzochte hoverboards waren zodanig dat ze tot ernstige effecten kunnen leiden, zoals woningbrand. De NVWA adviseert consumenten deze hoverboards niet meer te gebruiken.

Maatregelen

De NVWA heeft in 2018 naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek de betrokken fabrikanten, importeurs en distributeurs opgedragen hun verantwoordelijkheid te nemen. Ondeugdelijke producten moesten uit de handel worden gehaald en afnemers en consumenten moesten zo snel mogelijk worden geïnformeerd over het veiligheidsrisico via gerichte mailings of algemene publiekswaarschuwingen.

De NVWA inventariseert nu welke andere producten met vergelijkbare batterijen er op de markt zijn die ook deze problemen kunnen hebben. In 2019 zal de NVWA verder onderzoek doen en optreden tegen overtredingen. Er gaat overleg komen met de branche over hoe fabrikanten en importeurs hun verantwoordelijkheid kunnen nemen en er voor kunnen zorgen dat hun producten veilig zijn.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).