NVWA verdenkt vleesveehandelaar van vervalsen certificaten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert een opsporingsonderzoek uit naar een vleesveehandelaar in de provincie Noord-Brabant. Het bedrijf wordt verdacht van fraude met certificaten voor het transport van levende dieren. Inspecteurs en rechercheurs van de NVWA hebben woensdag 16 oktober het bedrijf doorzocht. Daarbij hebben zij onder meer administratie in beslag genomen. Er zijn geen aanhoudingen verricht. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Inspecteur NVWA-IOD controleert papieren
©NVWA

De vleesveehandelaar wordt ervan verdacht certificaten uit het computersysteem TRACES (TRAde Control and Expert System) te vervalsen. Zo voldoen de dieren die hij importeert op papier aan het 2 sterren Beter Leven keurmerk. In TRACES brengen EU-lidstaten elkaar onder andere op de hoogte van zendingen levende dieren. Daarbij wordt ook de reistijd vermeld. Eén van de voorwaarden voor het 2 sterren Beter Leven keurmerk is dat de reistijd niet langer dan 10,5 uur mag zijn. De verdachte handelaar levert bij sommige geïmporteerde dieren vermoedelijk het originele TRACES-certificaat met daarop een reistijd van meer dan 10,5 uur en een vervalst exemplaar met een kortere reistijd aan veehouders. Op deze manier kunnen de veehouders het origineel tonen bij een controle door de NVWA en een vervalst certificaat wanneer controleurs van het Beter Leven keurmerk langskomen.

De controleurs van het keurmerk kunnen twijfels over de echtheid van officiële certificaten melden bij de NVWA. Die zal dan controleren of er sprake is van originele of vervalste documenten.

Fraude is ondermijnend

Deze vorm van fraude ondermijnt het consumentenvertrouwen in eerlijk eten en er is sprake van oneerlijke concurrentie. Bovendien ondermijnt het vervalsen van TRACES-certificaten het vertrouwen in officiële documenten. Daarom pakt de overheid deze fraude aan.
 

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum via de website of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).