Export van esdoorns, prunus soorten en appelbomen naar Canada weer mogelijk

Nederlandse telers van onder meer esdoorns, prunus soorten en appelbomen kunnen hun bomen weer exporteren naar Canada. Canada had 10 jaar geleden de grens gesloten voor deze bomen omdat de bomen waardplanten kunnen zijn voor de Oost-Aziatische en de Aziatische boktor die in respectievelijk 2008 en 2010 in Nederland is aangetroffen. In 2012 is de boktor voor het laatst aangetroffen in Nederland. In 2016 verklaarde Nederland zich vrij van de boktor.

appel bloesem
©Pixabay

Alleen de import van hele jonge planten dunner dan 10 mm was de afgelopen jaren nog toegestaan. Dit betekende in de praktijk dat export niet of nauwelijks mogelijk was.

Export naar Canada sinds 2 december 2019 is weer mogelijk omdat Canada nu 22 EU-lidstaten - waaronder Nederland - erkent als landen die vrij zijn van de Oost-Aziatische en de Aziatische boktor. Import in Canada is toegestaan uit EU lidstaten die drie jaar of langer vrij zijn, en dat is voor Nederland het geval.

Naar verwachting zal binnenkort de export van esdoorns, prunus soorten en appelbomen groter dan 10 mm van een aantal EU-lidstaten naar de Verenigde Staten ook weer toegestaan worden. Binnenkort zal de VS hierover een zogenoemde Final Notice publiceren.

De afgelopen jaren is er door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in nauwe samenwerking met Naktuinbouw, de Nederlandse ambassade in Washington, DG Trade in Brussel en handelsorganisatie ANTHOS voor gepleit import van Nederlandse bomen in Canada en de VS weer mogelijk te maken.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum via de website of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).