NVWA-IOD onderzoekt illegale export van verwerkte dierlijke eiwitten

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft dinsdag 11 februari 2 woningen en 3 bedrijfspanden in verschillende delen van Nederland doorzocht. Dat gebeurde in een strafrechtelijk onderzoek naar de illegale export van verwerkte dierlijke eiwitten afkomstig van herkauwers. Er is onder meer administratie in beslag genomen. Ook is er voor ruim 4 miljoen euro beslag gelegd op banktegoeden en onroerend goed van de hoofdverdachte. Er zijn nog geen verdachten aangehouden.

IOD inspecteuren laden in beslaggenomen dozen in auto
Beeld: ©NVWA

Verwerkte dierlijke eiwitten zijn eiwitten verkregen uit dierlijke bijproducten die niet voor menselijke consumptie worden gebruikt. Vervaardiging, vervoer, verhandeling, gebruik en export ervan zijn aan strenge regels gebonden om de verspreiding van de dierziekte BSE en soortgelijke ziektes tegen te gaan. Voor verwerkte dierlijke eiwitten afkomstig van herkauwers zoals runderen, schapen en geiten gelden extra strenge regels.

Schijnconstructies

De verdachten hebben vermoedelijk schijnconstructies opgezet en officiƫle documenten vervalst om die regels te omzeilen. Daardoor leek het op papier alsof de van herkauwers afkomstige verwerkte dierlijke eiwitten legaal naar een land in de Europese Unie werden vervoerd. In werkelijkheid werden de partijen illegaal geƫxporteerd naar landen buiten Europa. Dit is onder meer niet toegestaan omdat er zo geen controle is op de terugkeer naar Europa van de verwerkte dierlijke eiwitten.

Misdaad mag niet lonen

De NVWA-IOD heeft conservatoir beslag gelegd op banktegoeden en onroerend goed ter waarde van 4,3 miljoen euro. Door uit voorzorg beslag te leggen op vermogen kunnen verdachten het niet meer wegsluizen. Na een veroordeling door de rechtbank kan het geld dat is verdiend met illegale activiteiten daardoor worden afgepakt. Want misdaad mag niet lonen.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum via de website of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).