Tot 12 maanden geëist voor illegale export en handel in papegaaien

In dit onderzoek is er sprake van tientallen zendingen van papegaaiachtige met valse veterinaire documenten, sommige met groen geverfde vleugels of zwart geverfde snavels om ze op een andere soort te laten lijken. Een man uit Den Haag stond gisteren en vandaag samen met zijn vader, medepleger, terecht voor de rechtbank in Amsterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de hoofdverdachte illegale export en handel in papegaaien, het overtreden van veterinaire regels, valsheid in geschrift en oplichting. De hoofdverdachte hoorde een gevangenisstraf van 12 maanden tegen zich eisen.

Man houdt papegaai vast
Beeld: ©NVWA

Uit onderzoek door de NVWA blijkt dat verdachten meer dan 50 jaar ervaring hebben in de vogelhandel, met name met de handel in papegaaiachtige vogels. Volgens het OM heeft de hoofdverdachte met zijn bedrijf gedurende langere tijd stelselmatig gebruik gemaakt van valse documenten die benodigd waren voor het exporteren van vogels. Zo zouden gezondheidscertificaten zijn opgemaakt waarin gesteld werd dat alle vogels vrij waren van papegaaienziekte, terwijl er in werkelijkheid geen enkele keuring door een dierenarts had plaatsgevonden.

Meer informatie

Lees het volledige bericht op de website van het Functioneel Parket.