NVWA-IOD neemt verboden prestatieverhogende middelen in beslag

Rechercheurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben dinsdag 30 juni 3 woningen en een bedrijfspand in de provincie Zeeland doorzocht. Dat deden zij in een lopend strafrechtelijk onderzoek naar handel in verboden prestatieverhogende middelen. De rechercheurs hebben onder meer bedrijfsadministratie, capsuleermachines en een aanzienlijke hoeveelheid zogeheten SARM’s in beslag genomen. Ook is er conservatoir beslag gelegd op onroerend goed en banktegoeden. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) en staat onder leiding van het Functioneel Parket.

NVWA-IOD inspecteert capsules
©NVWA

Het onderzoek startte nadat de Douane een zending met selectieve androgeenreceptor modulatoren (SARM’s) onderschepte. Het is een verzamelnaam voor verschillende – verboden - prestatieverhogende middelen. Een deel ervan valt onder de definitie geneesmiddelen. Voor het verhandelen van geneesmiddelen is een vergunning nodig. Ook moet er een toelating voor de middelen zelf zijn afgegeven.

Het Zeeuwse bedrijf wordt ervan verdacht zonder vergunning te handelen in niet-toegelaten geneesmiddelen. Vermoedelijk bestelt het bedrijf de middelen bij leveranciers buiten de Europese Unie, vult er capsules mee en verkoopt ze vervolgens via een website aan afnemers in binnen- en buitenland.

blauw met witte capsules
©NVWA

Risico's SARM's

Producten in het illegale circuit zijn vaak onbetrouwbaar, bijvoorbeeld omdat er andere stoffen in kunnen zitten dan op het etiket staan. Dat geldt ook voor SARM’s. Deze vorm van doping wordt doorgaans aangeboden als capsules en als poeders. Het gebruik ervan neemt in snel tempo toe onder sporters. Naar de langetermijneffecten van SARM’s is nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan.

Wel is duidelijk dat het gebruik ervan gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Artsen en gebruikers melden ernstige bijwerkingen als leverfalen, nierfalen, hoge bloeddruk, haarverlies, huiduitslag, impotentie, agressie en verslechterd zicht.

Misdaad mag niet lonen

De NVWA-IOD heeft conservatoir beslag gelegd op onroerend goed en banktegoeden. Door uit voorzorg beslag te leggen op vermogen kunnen verdachten het niet meer wegsluizen. Na een veroordeling door de rechtbank kan het geld dat is verdiend met illegale activiteiten daardoor worden afgepakt. Want misdaad mag niet lonen.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).