NVWA betrapt kotter op vissen met illegaal tuig

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben op woensdag 19 augustus 2020 een kotter op de Noordzee betrapt op het vissen met verboden vistuig. Het verboden vistuig is in overleg met een officier van justitie in beslag genomen. Tegen de schipper wordt proces-verbaal opgemaakt.

Visnetten op een boot
Beeld: ©NVWA

De inspecteurs betrapten de kotter nadat zij vanaf het kustwachtvaartuig Barend Biesheuvel naar de kotter gevaren waren. Bij de controle bleek dat de visser in de legale netten extra netten had ingebracht. Deze extra netten, zogeheten binnenkuilen, hadden een te kleine maaswijdte. Daardoor konden kleine vissen met geen mogelijkheid ontsnappen. Om schade aan de visstand te voorkomen mag er alleen gevist worden met netten waar jonge vissen uit kunnen ontsnappen.

Het gebruik van deze binnenkuilen is een economisch delict. De NVWA maakt daarom proces-verbaal op en stuurt dat naar het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. Een officier van justitie zal beslissen welk vervolg de zaak krijgt.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum via de website of 0900-03 88.