Beroepsvisser betrapt met illegale mosselvangst

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA) hebben samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en de kustwacht een beroepsvisser betrapt op illegale mosselvisserij in de Voordelta. De Voordelta, de ondiepe zee voor de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden, is een natuurbeschermingsgebied waar niet op mosselen gevist mag worden.

illegale mosselen
©NVWA

De handhavers zagen de visser in de nacht van 20 op 21 augustus 2020 zonder lichten en zonder dat het verplichte satellietvolgsysteem (AIS) was ingeschakeld op mosselen vissen in de Voordelta. De controleurs besloten de visser op te wachten in de haven en daar bleek dat de kotter ruim 26.000 kilo * mosselen aan boord had. Deze vangst is na overleg met een officier van justitie in beslag genomen. De mosselen zijn teruggestort in de Voordelta, zodat de schelpdieren verder kunnen leven in dit natuurbeschermingsgebied.

De NVWA maakt proces-verbaal op tegen de visser en stuurt dat op naar het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. Een officier van justitie zal beslissen welk vervolg de zaak krijgt.

* Uit nadere berekening bleek het te gaan om een vangst van ca 45m², dit is omgerekend een netto gewicht van 26.500 kg mosselen (265 mosselton). Dit nieuwsbericht op 24-8-2020 op dit punt aangepast.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum via de website of 0900-03 88.