Esmeralda Wallast Groenewoud directeur Handhaven NVWA

Esmeralda Wallast Groenewoud wordt met ingang van 11 juli 2022 directeur Handhaven bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Directie Handhaven is verantwoordelijk voor inspectie, regie & expertise, de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD), laboratoria, het nationaal referentie centrum fytosanitair en het contact met klant, bedrijf & consument.

Esmeralda Wallast Groenewoud directeur Handhaven NVWA
Beeld: ©NVWA

Esmeralda heeft ruim 25 jaar ervaring in het veiligheidsdomein waarin zij verschillende functies heeft vervuld. Op dit moment is ze directeur van de directie Toezicht en Handhaving in de Openbare Ruimte van de gemeente Amsterdam. Daarvoor werkte ze in diverse leidinggevende functies bij de politie eenheid Amsterdam. Esmeralda studeerde onder meer aan de Nyenrode Business Universiteit (MBA public & private), de Nederlandse politieacademie en de Rijks Universiteit Groningen (economie).

Gerard Bakker (inspecteur-generaal): “Ik ben erg verheugd met de benoeming van Esmeralda. Ze heeft veel kennis en ervaring op het gebied van toezicht en handhaving. Die komt bij de NVWA natuurlijk goed van pas. Maar bovenal brengt ze een persoonlijkheid mee die perfect past in onze organisatie: stevig, helder én verbindend.”

Esmeralda Wallast Groenewoud: “De NVWA is een organisatie die tot mijn verbeelding spreekt. Na mijn studie economie kwam ik al snel tot de conclusie dat het commerciële bedrijfsleven mij niet trekt. Ik word geïnspireerd wanneer het om iets wezenlijks gaat. De mooie maatschappelijke belangen van de NVWA zoals productveiligheid, dierenwelzijn en voedselveiligheid spreken me dan ook enorm aan. Ik kijk erg uit naar de kennismaking met de collega’s. Samen met hen én belanghebbenden staan we voor de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, dierenwelzijn en natuur.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en het ministerie van LNV. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.