Terughaalactie vlees van Belgisch vleesbedrijf VEVIBA

10 maart 2018 - Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Belgische Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) blijkt dat vlees van het Belgische vleesbedrijf VEVIBA is geleverd naar bedrijven in Nederland. Deze bedrijven hebben dit vlees inmiddels uit de handel gehaald of zijn daar mee bezig. Daarnaast zijn deze bedrijven verplicht hun afnemers te informeren en hun acties te melden bij de NVWA.

Het gaat om ossenstaarten en gehakt van het Belgische vleesbedrijf VEVIBA. Het FAVV heeft dit vleesbedrijf gesloten en het bedrijf opgedragen partijen vlees uit de handel te halen omdat de veiligheid van het vlees niet kan worden gegarandeerd.

Toezicht NVWA

De NVWA ziet er op toe dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en het vlees zo snel mogelijk van de Nederlandse markt halen. Als blijkt dat aan Nederlandse consumenten vlees geleverd is dat een gevaar is voor de volksgezondheid, moeten de bedrijven ook publiekswaarschuwingen publiceren. De NVWA ziet hier op toe en zal die waarschuwingen dan ook op haar website plaatsen.