Waarom wordt ambrosia de hooikoortsplant genoemd?

Ambrosia wordt hooikoortsplant genoemd, omdat hij hooikoortsklachten kan veroorzaken.

De pollen die tijdens de bloei vrijkomen zijn zeer sterk allergeen. Dat betekent dat ze snel hooikoortsklachten veroorzaken. Daarbij bloeit de plant pas vanaf eind augustus tot en met oktober, waardoor het huidige hooikoortsseizoen met 2 maanden verlengd kan worden. Dit is nu nog niet het geval, maar kan in de toekomst gebeuren als ambrosia zich massaal zou vestigen in ons land. Dat willen we voorkomen! In het document 'Veelgestelde vragen en antwoorden over ambrosia' worden veel vragen over deze hooikoortsplant beantwoord.

Waarom moet ambrosia bestreden worden?

Ambrosia komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en is onopzettelijk in Europa geïntroduceerd. De plant komt al sinds 1857 voor in Nederland, maar was tot nu toe alleen maar 'op bezoek'. Het klimaat in Nederland was niet geschikt voor Ambrosia om zaad te produceren en zich blijvend in ons land te vestigen. We zien de laatste jaren echter een toename van het aantal ambrosiawaarnemingen in Nederland. Waarschijnlijk komt dit door het veranderende klimaat, waardoor ambrosia zich makkelijker kan vestigen en vermeerderen.

Ambrosia staat wereldwijd bekend als een van de belangrijkste veroorzakers van hooikoorts. Bovendien is ambrosia in andere Europese landen, waaronder Duitsland, uitgegroeid tot een schadelijk onkruid in akkerbouwteelten. Daar veroorzaakt ambrosia slechtere oogsten in onder andere de aardappelen- en vollegrondsgroententeelten. Dit kan ook in Nederland gaan gebeuren. Vorig jaar werd ambrosia voor het eerst in een akker gevonden. Het betrof een zwaar besmette akkerrand in Noord-Brabant.

Op dit moment komt ambrosia nog niet massaal voor in Nederland, maar dit kan wel gebeuren als we niets doen. Door de plant op de juiste manier te verwijderen kunt ├║ helpen voorkomen dat ambrosia uitgroeit tot veroorzaker van extra hooikoortsklachten en een schadelijk onkruid.

Meer informatie