Wetgeving aquacultuur

Houdt en handelt u in aquacultuurdieren en producten daarvan dan moet u zich houden aan Richtlijn 2006/88 EG en de Regeling aquacultuur.

Regeling aquacultuur

De Regeling aquacultuur implementeert Richtlijn 2006/88/EG betreffende veterinairrechtelijke voorschriften voor aquacultuurdieren, de producten daarvan en de preventie en bestrijding van bepaalde ziekten bij waterdieren. De Regeling aquacultuur geeft regels voor de handel in aquacultuurdieren en -producten; het importeren van deze dieren en producten ervan uit EU-landen.

Vergunningsplicht of niet?

Richtlijn 2006/88/EG heeft een vergunningsplicht in het leven geroepen voor aquacultuurproductiebedrijven en aquacultuurverwerkingsbedrijven die aquacultuurdieren verwerken met het oog op ziektebestrijding. Ook zijn in de richtlijn eisen aan die vergunningplichtige bedrijven opgenomen. Voor put and take-visbedrijven (vijvers waarin forellen of andere vissoorten zijn uitgezet voor de recreatievisserij) is deze vergunning niet nodig. Heeft u een put and take-visbedrijf? Dan moet u zich wel registeren bij de NVWA.

Openbaar register bijhouden

Ook draagt de richtlijn de lidstaten op om een openbaar register bij te houden met daarin alle aquacultuurproductiebedrijven en aquacultuurverwerkingsbedrijven.

Voorschriften vervoerders

Bent u vervoerder van aquacultuurdieren? Dan gelden er voor u onder andere voorschriften voor het bijhouden van gegevens over de bedrijven die u bezoekt.

Uitzonderingen Regeling aquacultuur

De regeling geldt niet voor:

  • Waterdieren voor sierdoeleinden gekweekt in niet-commerciĆ«le aquaria.
  • Waterdieren uit het wild verzameld of gevangen die rechtstreeks voor de voedselketen bestemd zijn. Het gaat bijvoorbeeld om de visserij.
  • Waterdieren gevangen voor de productie van vismeel, visvoer, visolie en soortgelijke producten.

Europese regels aquacultuurdieren

Richtlijn 2006/88 EG (aquacultuurdieren, preventie ziekten) regelt de voorschriften voor het houden van en de handel in aquacultuurdieren en producten daarvan. Deze richtlijn heeft bijvoorbeeld een vergunningplicht in het leven geroepen voor aquacultuurproductiebedrijven en aquacultuurverwerkingsbedrijven die aquacultuurdieren verwerken met het oog op ziektebestrijding. Ook stelt de richtlijn eisen aan die vergunningplichtige bedrijven.

Geen vergunning nodig wel registreren

Heeft u een put and take-visbedrijf? Dan is een vergunning niet nodig. U moet zich wel registreren bij de NVWA.

Lijst gevoelige soorten

Richtlijn 2006/88 regelt ook de bestrijding en preventie van bepaalde ziekten bij waterdieren. Hier is ook een lijst opgenomen van voor bepaalde ziekten gevoelige soorten vis, schelp- en schaaldieren. In Nederland is Richtlijn 2006/88 geĆÆmplementeerd in de Regeling aquacultuur.

Verordening (EG) nr. 1251/2008 (aquacultuur, certificeringvoorschriften)

Verordening (EG) nr. 1251/2008 beschrijft de voorwaarden en certificeringvoorschriften voor het in de handel brengen en de invoer van aquacultuurdieren en de producten daarvan. Daarnaast is in deze verordening een lijst met soorten vastgesteld die een bepaalde ziekte kunnen overbrengen zonder zelf daarvan zelf ziek te worden, de zogenoemde vectoren. Ook is in deze verordening de modellen gezondheidscertificaten voor in de handel brengen vastgesteld.