Regels platforms en hijskranen om personen op te hijsen

Zijn er in uw bedrijf situaties waarin u personen omhoog hijst voor recreatieve doeleinden? Bijvoorbeeld in een kooi bij het bungeejumpen? Of via een podium, bak of cabine, bijvoorbeeld tijdens een concert, feest of diner? Ook dan krijgt u te maken met het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen.

Hijskraan + platform = attractietoestel

De combinatie van hijskraan en platform wordt gezien als een attractietoestel. Dat betekent dat u een keuring moet aanvragen bij een aangewezen keuringsinstelling (AKI). U moet ook voldoen aan de andere eisen die in het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen (WAS) staan.

Als u geen certificaat van goedkeuring kunt laten zien, bent u in overtreding. U overtreedt dan niet alleen het WAS maar ook de Arbowetgeving. U krijgt dan ook te maken met de Nederlandse Arbeidsinspectie.

Veiligheidseisen

Dit zijn enkele veiligheidseisen waar u in de praktijk mee te maken krijgt:

  • Het platform mag niet aan de haak van de kraan hangen. Het moet voorzien zijn van een vast hijsblok dat onderdeel is van het platform zelf.
  • De kraan moet geschikt zijn voor het hijsen van platforms met personen. Er zit bijvoorbeeld een reminrichting op en er zijn ontruimingsmogelijkheden.
  • De kraan moet voldoen aan de wetgeving voor hijskranen: de Machinerichtlijn.
  • U moet de kraan jaarlijks laten keuren door een bevoegde keuringsinstantie.

Verhuurt u hijskranen?

Krijgt u als hijskraanverhuurbedrijf de vraag om een hijskraan te verhuren om een platform met personen op te hijsen? Wij raden u aan om dit alleen te doen als de kraan in combinatie met het platform zijn goedgekeurd door een AKI. Eventueel kunt u advies vragen aan de branchevereniging Vereniging Verticaal Transport.