Intensivering inspectie planten bestemd voor Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk heeft aangegeven dat het aantal onderscheppingen van tabakswittevlieg (Bemisia tabaci) op met name Solanum pseudocapsicum planten herkomst Nederland veel te hoog is. De NVWA heeft, in samenspraak met de keuringsdiensten, daarom besloten de inspectie van de volgende planten te intensiveren: Solanum pseudocapsicum en Euphorbia pulcherrina (kerstster). Deze intensivering gaat in op 19 oktober aanstaande.

Het Verenigd Koninkrijk beraadt zich op maatregelen als de verwachte verbeteringen uitblijven. Een importverbod voor bepaalde gevoelige waardplanten van de tabakswittevlieg is één van de mogelijke maatregelen.

Verantwoordelijkheid exporteur

De NVWA wijst er nogmaals op dat het de verantwoordelijkheid van de exporteur is om er voor te zorgen dat de planten en plantaardige producten voldoen aan de importeisen van het land van bestemming. In het Verenigd Koninkrijk  is de tabakswittevlieg een quarantaineorganisme en hiervoor geldt een 0-tolerantie. De afgelopen weken is het aantal onderscheppingen echter fors toegenomen.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).