Om op te letten bij claims

Gezondheid is een belangrijk maatschappelijk thema. Bij hun voedselkeuze houden consumenten er steeds meer rekening mee. Consumenten hebben recht op eerlijke informatie over eten en drinken. Daarom moeten voedingsclaims en gezondheidsclaims waarheidsgetrouw, duidelijk en betrouwbaar zijn, en bruikbaar bij het kiezen van gezonde voeding.

Alleen goedgekeurde voedingsclaims en gezondheidsclaims

Een voedingsclaim als 'light' of 'vezelrijk' zegt iets over de samenstelling van een product. Deze claims mogen alleen als ze door de EU zijn goedgekeurd. Een product als light bestempelen mag uitsluitend als het gehalte van een nutriënt (bijvoorbeeld vet) in dat product minimaal 30% lager is dan dat van een vergelijkbaar product. Vezelrijk zijn producten die minimaal 6 g/100 g of 3 g/100 kcal vezels bevatten. In de voedingswaarde-informatie op het etiket is te zien hoeveel van die nutriënt aanwezig is. Daarnaast is daarin ook vermeld hoeveel energie en andere voedingsstoffen (zoals bijvoorbeeld eiwit, zout, koolhydraten) in het product zitten.

Ook gezondheidsclaims mogen alleen als ze door de EU zijn goedgekeurd. Voor vitaminen, mineralen en diverse andere nutriënten en bestanddelen in levensmiddelen is op de lijst toegestane gezondheidsclaims te zien welke gezondheidsclaims vanaf 14 december 2012 nog zijn toegestaan.

Voor kruiden is nog niet vastgesteld welke gezondheidsclaims nog mogen worden gebruikt.

Lijst met 222 toegestane gezondheidsclaims, in de bijlage van de Europese verordening (EU) nr. 432/2012. Dit is de voorbeeldsituatie van 14 december 2012.

Inmiddels zijn al meer gezondheidsclaims goedgekeurd. De actuele lijst is te vinden in het EU-register (kies voor 'authorized ).

Medische claims alleen bij geneesmiddelen

Medische claims mogen alleen bij geneesmiddelen. Voordat een geneesmiddel op de markt mag, wordt uitgebreid beoordeeld of het middel voldoende werkzaam en veilig is. Bij levensmiddelen gebeurt dat niet. Medische claims bij levensmiddelen zijn dus per definitie misleidend. Dat geldt ook voor producten die uiterlijk soms sterk lijken op geneesmiddelen maar het niet zijn.

Voorbeelden hiervan zijn:

Pagina Klacht of misstand melden bij NVWA